Asociația Druckeria atrage atenția autorităților locale că, în forma actuală, planul urbanistic zonal pentru Oituz nu oferă timișorenilor posibilitatea de a face sport în aer liber.
În urma sondajului de opinie referitor la doleanțele cetățenilor cu privire la zona propusă pentru reabilitare a reieșit o dorință clară de a avea terenuri în aer liber destinate sportului. Potrivit memoriului justificativ, 90% dintre respondenți consideră necesară realizarea unor spații publice destinate sportului în aer liber. De asemenea, 30% dintre ei consideră că în zonă lipsesc spațiile pentru recreere și sport.
„Una dintre nevoile principale identificate, potrivit memoriului justificativ, a fost aceea de a avea spații pentru sport atât în interior, cât și în interior. De altfel Timișoara suferă profund datorită lipsei infrastructurii sportive, atât cea destinată sportului de performanță cât și sportului de masă. Investițiile în acest domeniu au fost minimale în ultimii 30+ ani, orașul nostru rămânând în urma multor altor municipalități în această privință. Cu toate acestea, în documentația propusă nu am putut să regăsim asemenea terenuri publice destinate sportului de masă în aer liber. Singurele care par a avea un astfel de rol sunt 3 terenuri de tenis imaginate pe acoperișul unei viitoare parcări supraetajate ce ar urma să fie amplasată în vecinătatea Penitenciarului Timișoara”, atrage atenția Druckeria.
Cealaltă zonă cu destinație sportivă din cadrul proiectului – construcția existentă a sălii de sport UVT – este o facilitate sportivă privată, nefiind accesibilă în mod liber cetățenilor orașului. De altfel, aceasta permite doar practicarea sportului indoor, fiind destinată în principal echipelor care practică sport de performanță în cadrul Universității de Vest Timișoara.
„Apreciem că ar fi fost mult mai potrivită introducerea a 1-2 terenuri multifuncționale sportive în cadrul proiectului, având în vedere doleanțele cetățenilor respondenți la sondajul de opinie (majoritatea acestora provenind din cartierul Tipografilor).
Astfel de terenuri destinate sporturilor de echipă de masă (fotbal, baschet, handbal, volei) există în număr foarte mare în alte orașe din Europa, sporind gradul de practicare al unui sport în rândul tinerilor și contribuind la o bază de selecție mai mare pentru sportul de performanță. O locație potrivită pentru un asemenea teren ar putea fi imediata vecinătate a sălii de sport UVT (acolo unde în cadrul proiectului se poate regăsi o propunere pentru 3 terenuri care par a fi tot de tenis), dar cu siguranță se mai pot identifica spații adecvate și în cadrul altor subzone din proiect”, mai transmite asociația.
Prezentarea PUZ-ului poate fi consultată AICI! Timișorenii sunt invitați să transmită opiniile și sugestiile lor la adresa de email: dezvoltareurbana@primariatm.ro, până la data de 8 aprilie.