Dronele de salvare au primit verde! Pot survola cerul Caransebeşului!

Primăria Caransebeș este singura administrație publică locală din țară care dispune de drone (dispozitive de observare aeriană) în baza unui proiect transfrontalier.

În aceste zile a avut loc la Caransebeș ultimul seminar de lucru dintre cei doi parteneri, reprezentanții Primăriei Caransebeș și cei ai Ministerului de Interne din Serbia. Prin acest workshop, organizatorii speră că s-a crescut nivelul de cunoaștere al partenerilor din cadrul proiectului și că dronele își vor face simțită utilitatea în viitor, ne-a precizat consultantul Ina Hanganu.

Domeniul de utilizare este destul de larg, astfel că situațiile în care pot fi folosite sunt acelea în care prin intervenția strict umană ar putea fi utile în misiuni de căutare pe munte a unor persoane dispărute sau accidentate. Dronele ar putea trimite echipele de căutare la punct fix. De asemenea, pot fi folosite în situații de urgență din interiorul orașului. Dacă există accidente în interiorul unor clădiri în urma cărora persoanele ar fi imobilizate și ar presupune riscuri majore pentru salvatori (pompieri, jandarmi) dronele pot fi folosite pentru investigarea zonei calamitate, pentru identificarea potențialelor pericole (dărâmături, pereți instabili), astfel că pot ajuta foarte mult în crearea unor mecanisme sigure de intervenție în situații de urgență”, a precizat Ina Hanganu.

Din cele peste 2.000.000 de euro, administrația din municipiul de pe Timiș și Sebeș a beneficiat de 1.200.000 de euro, fonduri din care au fost achiziționate cele trei drone, dar și programe și softuri de ultimă generație în domeniul situațiilor de urgență de care municipalitatea se poate folosi în cazuri de situații majore.

Proiectul ce se va încheia peste două luni are în vedere îmbunătățirea sistemelor comune de monitorizare și intervenție în caz de urgență la nivelul zonei transfrontaliere România – Republica Serbia.