Procurorii DIICOT au descoperit încă de la începutul anului 2016 activitatea infracțională a mai multor indivizi din Reșița, Caransebeș și Băile Herculane, unii dintre ei cu conexiuni pe piața drogurilor din Lugoj. Iniţial, au crezut că e vorba de două grupări distincte, dar cercetările au condus spre o singură grupare, extinsă însă în mai multe orașe ale județului.
Procurorii DIICOT i-au luat în vizor pe membrii grupului infracțional destructurat săptămâna trecută încă din data de 14.01.2016 şi au reţinut că Gheorghe Ciocoi desfăşoară activități infracționale pe linia distribuirii de droguri şi substanţe psihoactive, în special pe raza municipiului Caransebeș. Din investigațiile efectuate de lucrătorii de poliție a rezultat faptul că acesta se aprovizionează cu droguri de la Iosefina Maria Muntean, domiciliată în Lugoj, ulterior drogurile fiind vândute atât în mod direct, cât și prin intermediari, tinerilor de pe raza municipiului Caransebeș.
La data de 01.02.2016, ofiţerii de la combaterea criminalităţii organizate au cerut începerea urmăririi penale pentru Iosif Daniel Şafar, Leonardo Florea şi Cristian Iovanovici, care desfășurau activități infracționale pe linia distribuirii de droguri şi substanţe psihoactive, în special pe raza municipiului Reșița. La finele lunii februarie, cele două dosare au fost conexate.
Pe parcursul monitorizarii grupării au fost identificate elemente specifice caracterului organizat. În primul rând, a fost reţinută continuitatea în timp, fapt relevat de frecvenţa activităţilor de cumpărare. De asemenea, procurorii au depistat că gruparea acţiona pe o anumită structură, membrii având în principal sarcini distincte: fie aprovizionare, fie distribuire! Coordonarea activităților, pregătirea şi colaborarea pe relaţia de aprovizionare şi transport se făcea cu adoptarea unor măsuri de conspirare a activităţii infracţionale: pentru a dejuca eventuale acțiuni de supraveghere video, substanţele psihoactive se predau de la geamul locuinţei, traficantul ferindu-se să apară foarte clar în cadru. Elocvent în acest sens este modul de acțiune al Iosefinei Muntean în cazul clienţilor în care avea mai puţină încredere. “Clientul se deplasează la casa susnumitei, bate în geam, introduce prin fereastră suma de bani după care, la scurt timp, primește drogurile, traficantul ramânând total necunoscut, chiar şi clientului”, scriu procurorii antimafia.
De asemenea, pentru protejarea activității infracționale, în discuțiile telefonice membrii reţelei foloseau un limbaj codificat, evitând pe cât posibil discuțiile directe referitoare la tranzacțiile de droguri.