DREAM ROAD – Regiunea Dunării pentru acces îmbunătățit și eMpowerment pentru dezvoltarea ROmA

Asociația Nevo Parudimos, alături de alte 14 organizații partenere la nivel european, a participat miercuri, 2 decembrie, la conferința online de lansare a proiectului DREAM ROAD – Regiunea Dunării pentru acces îmbunătățit și eMpowerment pentru dezvoltarea ROmA. Evenimentul a reprezentat deschiderea celor 30 de luni de cooperare intensă în domeniul abilitării romilor în regiunea Dunării.

Proiectul DREAM ROAD este susținut de Programul transnațional Interreg Danube și este implementat de 15 parteneri din 10 țări din regiunea Dunării. Romii sunt reprezentați în toate țările parteneriatului, cu modurile lor de viață și provocările cu care se confruntă, acestea fiind diferite de la țară la alta.

DREAM ROAD explorează și dezvoltă întregul potențial al acestor comunități și al membrilor lor care se confruntă de cele mai multe ori cu situații de excluziune și discriminare, considerând că impactul pozitiv semnificativ se obține numai prin implicarea tuturor actorilor societali. Proiectul urmărește să sprijine nu numai importanța educației, ci și a modernizării și digitalizării în comunitățile de romi. În acest scop, proiectul va înființa LABORATOARE DE ÎNVĂȚARE cu scopul de a spori accesul și de a spori alfabetizarea informațională, funcțională și digitală.

Parteneriatul DREAM ROAD este doar începutul unei căi colaborative care dorește să evidențieze realizările și succesele în domeniul muncii cu romii din regiune. Tocmai de aceea, evenimentul de lansare al proiectului a reunit, pe lângă cei 15 parteneri, și publicul larg. Este esențial ca publicul să treacă de la reprezentări negative în mass-media cu privire la romi la evidențierea poveștilor de succes ale persoanelor ale căror șanse nu erau întotdeauna în favoarea lor. „Este imposibil să lucrezi pentru romi fără a-i include în toate etapele implementării proiectului. A face asta altfel provoacă neîncredere și frustrare”.

Proiectul DREAM ROAD – Regiunea Dunării pentru acces îmbunătățit și eMpowerment pentru dezvoltarea ROmA a început la 1 iulie 2020 și se va încheia la 31 decembrie 2022. Bugetul general al proiectului este de 2.072.267,40 EUR, rata de cofinanțare este de 85%.

Mai multe informații poți afla aici: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/dream-road