Pe 26 iunie este marcat momentul când tricolorul a fost decretat să reprezinte steagul național al Românilor.
Guvernul revoluționar de la 1848 a emis acest decret însă unele ipoteze susțin că tricolorul se impune ca drapel național în 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza. Istoria tricolorului este însă mult mai veche. Încă din secolele XVI-XVII, aceste culori sunt întâlnite în documente atât în Transilvania cât și în Moldova și țara Românească. Pe vremea lui Mihai Viteazul, cele trei culori au fost folosite în documente oficiale și pe diverse structuri de scuturi și steme. La 1834, domnitorul Țării Românești, Alexandru Ghica, a obținut de la otomani învoirea de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii.
Astăzi, drapelul național a fost sărbătorit în Parcul Tricolorul în cadrul unui eveniment care a cuprins alocuțiuni ale autorităților locale, ridicarea drapelului și defilarea militarilor Batalionului 691 artilerie antitanc gral. Ion Dragalina din Lugoj, celor ai inspectoratului de jandarmi Caraș-Severin și celor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”.
„Sub culorile drapelului național, generații de români au luptat pentru independență, suveranitate, unitate și democrație, valori în care credem cu tărie. Să rămânem uniți în jurul acestui simbol al identității noastre, cel mai puternic semnal de respect față de propria istorie și față de ceea ce vrem să lăsăm generațiilor viitoare, o Românie modernă. Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre”, este mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu, citit pe prefectul Ioan Dragomir.
„În România secolului XXI, trăim cu aceeași emoție și mândrie momentele în care vedem tricolorul purtat de profesioniști apreciați de partenerii noștri externi sau arborat pe catargul victoriilor, când compatrioți ai noștri obțin succese în competiții de anvergură”, a fost mesajul prefectului judeţului Caraş-Severin”, a arătat prefectul în mesajul adresat celor prezenți la eveniment.