Dragă doamnă Ramona Vița

Măi, doamna Ramona Vița. Ce Dumnezeu ai pățit săptămâna trecută de te-ai zburlit așa de urât la presa din Caraș-Severin? Te-ai trezit cu fundu-n sus sau ți s-o pus pata pe unii dintre noi? Spune-mi cinstit, doamna Ramona, mă cunoști ori ba? Ai auzit până azi de mine sau nu? Dacă nu ai auzit, îți iert ignoranța, spunându-ți doar atât: am aproape 30 de ani de presă print (adică ziar scos la tipografie) și online. Iar dacă mai vrei să știi, cunosc Ansamblul „Semenicul” din anii 1980, de pe vremea coregrafilor Velișcu Boldea, Ion Munteanu și Ion Ghiaur. Nu ai de unde să știi toate astea, pentru că erai o copilă care nu visa că va ajunge mare cântăreață. Înainte de a-ți fi dat drumul la invective, la spurcăciunile ce mi le-ai adresat în scris, să-l fi întrebat pe Petrică Vița ce fel de om sunt.

Doamna Ramona Vița, am luat act de faptul că ești una dintre cele mai îndrăgite soliste de muzică populară din Banat, chiar din țară, că ai terminat Facultatea de Muzică din București, deci ai studii mai multe decât un lăutar, cuvânt pe care nu-l înțelegi și nici nu știi să-i dai conotația reală. Din păcate însă, doamnă (observați că eu mă adresez dumneavoastră cu respect), nu știți să citiți. Nu e suficient să aveți o facultate făcută la Spiru Haret (e bună și asta) ca să vă trageți de brăcinar cu mine ori să mă amenințați cu tribunalul. Asta ține de anii ăia de acasă, nu neapărat de cântatul la nunți, botezuri și alte sindrofii.

Și ca să vadă poporul ce ați înțeles din textul de la care v-ați inflamat, am să dau un citat din el: „Eu înțeleg că ai crescut (e vorba de Romeo Dunca, n.r.) cu Fuga lui Bach (măcar știi cine e nenea ăsta?) și că la nunțile voastre liberale petreceți doar cu sonatele lui Beethoven și cu simfoniile lui Haydn și Șostakovici, dar mi-e peste puteri să înțeleg cum de te iei de un angajat al CJ care, întâmplător, este și muzicant. Și nu unul oarecare, ci pe care îl cunoaște o țară întreagă. Nu doar că te legi, ci îl iei peste picior. Faci mișto de el de parcă ați supt din aceeași țâță. Zău așa, don Romeo, puțină decență nu strică. Aici fac o mică paranteză și te întreb: crezi că Bolojan, idolul matale, ar face așa ceva? Mă îndoiesc, ăla e politician, nu un ciuri-buri”.

leader board 728 x 90 px

Ați văzut ce am scris, că v-am luat apărarea în fața președintelui Consiliului Județean? Cum, nici acum nu ați înțeles? Atunci vă mai dau un citat: „Cu siguranță că respectiva doamnă, Ramona Vița, căci despre ea este vorba, nu se va supăra că la postarea de pe Facebook ai atașat (e vorba despre același Dunca, n.r.) un link la o piesă în care aceasta face duet cu Florin Salam. Ba chiar e posibil să se bucure că îi faci reclamă gratuită, dar cu siguranță nu va digera glumițele de prost gust ale unui președinte de Consiliu Județean care, iată, în loc să repare drumurile județene, să meargă la București, să-i ceară bani lui Cîțu pentru dezvoltarea județului, se ocupă de rahaturi de genul ăsta. Și ce ai vrut să arăți prin postarea asta? Că ești șmecher sau ai vrut să o umilești pentru faptul că nu le are cu sonatele voastre? Vezi bă, nea Romeo, de ce nu are ursul coadă? Păi dacă muzicanții ăștia pun mână de la mână și îți fac o cântare de stă mâțu’ în coadă, ai spune că au ce au cu matale și cu PNL, nu-i așa?”

Dacă nici acum nu ați înțeles când v-am dat mură-n gură, înseamnă că îmi răcesc degetele degeaba. Faptul că Romeo Dunca v-a umilit în ultimul hal, punându-vă să semnați condica de prezență de patru ori pe zi, și că avea de gând să vă cheme sâmbăta la lucru ca să vă trimită să faceți educație muzicală în județ de la 15 la 20 văd că nu vă mai revoltă. Dimpotrivă, îl luați în brațe și sunteți gata să cântați la altă masă. La ăla care plătește muzica. Rușinos, dacă nu chiar scandalos, după câte v-a făcut Romeo Dunca.

P.S.

Consider încheiat acest subiect, deoarece nu am de gând să cobor la limbajul suburban, de mahala, pe care, stimată și iubită doamnă Ramona Vița, l-ați folosit la adresa mea, a lui Dani Stanciu și a colegilor de la reșița.ro.

Și încă ceva: pentru toate postările savuroase, i-aș sugera doamnei de la Cultură să vă întocmească un referat în vederea nominalizării la Premiul Pulitzer!