Cea de-a XIII-a ediție a festivalului-concurs de folclor pentru copii va avea loc în luna mai, la Reșița, în organizarea Școlii Nr. 7.
Festivalul interjudețean „Drag mi-i graiul bănățan!” continuă și în acest an cu o nouă ediție, anunță organizatorii săi. Evenimentul va avea loc în 13 mai, la Sala Lira a Liceului de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa. Festivalul se adresează elevilor din ciclul primar (inclusiv clasa pregătitoare) și gimnazial, și cuprinde trei secțiuni: recitare în grai bănățean, interpretare de melodii populare și dans popular.
Organizatorii precizează că dintr-o unitate de învățământ pot participa în festival maximum șase elevi la secțiunile I şi a II-a (recitare în grai bănățean și interpretare melodii populare) . De asemenea, elevii participanți la secțiunile I şi a II-a vor fi coordonați de un singur cadru didactic. La secțiunea a III-a (dansuri populare), se acceptă doi coordonatori. Poeziile se recită individual – nu se acceptă recitarea unei poezii în doi sau mai mulți elevi. Durata unui punct din program, la primele două secțiuni, va fi de maximum 5 minute. Juriul poate opri concurentul al cărui moment va depăși timpul maxim acordat. Fiecare participant va recita o singură poezie sau va interpreta o singură melodie populară.
De reținut și că participanții la secțiunile a II-a și a III-a, care au nevoie de negativ pentru interpretare sau pentru dans, îl vor trimite la adresa de mail cristi_ardeleanu@yahoo.com, odată cu formularul de înscriere. Se permite acompanierea de către instrumentiști.
În cadrul festivalului se vor acorda premiile I, II, III şi mențiune la fiecare secțiune, pe categorii de vârstă: clasa pregătitoare – clasa I, clasele II-III-IV, ciclul gimnazial.
Înscrierile se fac în perioada 12 aprilie – 1 mai 2023, la adresa de e-mail cristi_ardeleanu@yahoo.com. De menționat și că nu vor intra în concurs participanții care nu poartă costum popular.
Partenerii festivalului sunt: Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean, Casa Orășenească de Cultură Bocșa, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin și Liceul de Arte „Sabin Păuța”.
FOTO: ARHIVĂ