Un medic de familie din județul Timiș este infectat cu noul virus, potrivit medicul Virgil Musta, cel responsabil de pacienții internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Pentru a minimiza riscul răspândirii infecției, doctorul le oferă medicilor de familie sfaturi esențiale în lupta CODIV-19.
Medicina de familie ar trebui să fie unul dintre pilonii pe care se clădește sistemul de sănătate, dar în România, acest capitol este puțin dezvoltat din cauza alocărilor slabe de fonduri și a legislației lacunare. Dr. Virgil Musta spune că un medic de familie a fost diagnosticat cu COVID-19 și, în acest context, a transmis câteva sfaturi pe care doctorii trebuie să le aplice în cabinetele lor, astfel încât riscul contactării infecției să fie diminuat.
„Medicii de familie sunt și ei în prima linie! Am un mare respect pentru această categorie de medici și știu foarte bine că și ei sunt acum implicați în mod direct în bătălia pe care o ducem cu toții în această perioadă. Am auzit că, din păcate, în județul Timiș este un prim caz de COVID-19 confirmat la un medic de familie. Știu că și pe acest grup sunt prezenți mulți medici de familie și de aceea o să încerc să ajut prin prezentarea unor recomandări care ar putea fi utile. De asemenea, medicii de familie au acum un rol și mai important în managerizarea patologiei pacienților lor, având în vedere faptul că la nivelul spitalelor serviciile de specialitate sunt mai greu de accesat. Ei sunt cei care, prin sfaturile lor directe către propriii pacienți contribuie foarte mult și la reducerea aglomerației de la urgențe sau din alte secții ale spitalelor, contribuind astfel în mod direct la limitarea transmiterii virusului”, a transmis medicul Virgil Musta pe grupul de Facebook City Doctors.
Medicii de familie sunt sfătuiți să considere că fiecare pacient ar putea fi posibil infectat și să poarte echipamente de protecție. Alte sfaturi sunt legate de normele prezente în metodologia COVID-19 gândită la nivel internațional.
„Considerați toți pacienții pe care trebuie să-i consultați ca fiind posibili purtători ai virusului. Suntem în perioada comunitară a infecției și pacienții pot fi infectați fără să prezinte simptome sau să vină pentru altă afecțiune, dar ei să prezinte în faringe și virusul. Este foarte important să nu consultați fără echipament de protecție corespunzător, adică mască FF2, ochelari sau vizieră, capelină, mănuși de unică folosință și combinezon sau halat peliculizat ce se poate dezinfecta. Știu că este foarte posibil să nu aveți toate acestea, dar până reușiți să le procurați ajută mult o organizare foarte bună a activității. Sunt convins că deja faceți poate toate aceste lucruri și chiar și altele pe care nu le-am menționat”, a mai spus medicul.
Iată și alte sfaturi transmise:
Cei mai mulți medici s-au conformat și au aplicat recomandările transmise de Organizația Mondială a Sănătății și de Minister. Marea problemă rămâne lipsa echipamentelor. „Mulțumim! Le știm, v-am urmărit mereu la orice ieșire de-a dumneavoastră la TV, mai greu este că nu avem de unde să ne procurăm măcar un minim de echipamente”, a scris un medic de familie.