Doze de vaccin expirate din septembrie, administrate în continuare în centrele din Caraș-Severin?

cropped view of biologist in latex gloves holding glass container with vaccine near test tubes
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Un anunț îngrijorător a fost transmis redacției noastre printr-un mail anonim. Mai apoi, aceeași informație a început să circule și în mediul online: în centrele de vaccinare se administrează doze de vaccin Pfizer expirate din septembrie! Autoritățile confirmă zvonurile… pe jumătate!

Un mail sosit sâmbătă după-amiază pe adresa redacției anunța un lucru îngrijorător: la un centru de vaccinare din Reșița „se folosesc vaccinuri de tip Pfizer cu termenul de valabilitate expirat (în 30 septembrie 2021).” Ulterior, informația a apărut și pe Facebook, inclusiv în alte județe ale țării.

Cum nu iese fum fără foc, am solicitat Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin o poziție oficială: sunt sau nu expirate dozele de Pfizer care se administrează?

„În 28 septembrie 2021 am primit o derogare, o instrucțiune de la Pfizer prin care compania prelungește valabilitatea vaccinurilor, anumitor loturi de vaccinuri, și asta vine ca urmare a unei aprobări a acestei prelungiri din Uniunea Europeană care a avut loc în 10 septembrie.”, ne-a declarat Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP.

În urmă cu două săptămâni, în depozitele DSP din Caraș-Severin au ajuns 6.918 doze de vaccinuri. Dintre acestea, 5.430 ar fi expirat inițial în septembrie, dar li s-a prelungit valabilitatea până în 31 decembrie 2021. Alte 1.488 aveau ca termen de expirare 31 decembrie 2021. În cazul lor s-a prelungit valabilitatea până în martie 2022. Lotul nou, care a venit după aceea, la o săptămână distanță, a fost de 2.892 de vaccinuri. Și ele ar fi expirat în 31 decembrie 2021. Și la ele s-a prelungit valabilitatea până în martie 2022.

„Din informațiile noastre, cele 5.430 de doze care expirau în septembrie nu ar mai exista în centre, ele ar fi fost administrate deja.”, ne-a mai precizat Daniel Botgros.