Dovezi zdrobitoare în dosarul penal al falselor certificate de handicap?! DGASPC Timiș le consideră obținute abuziv!

Tatăl care a aflat în timpul divorțului de soția sa că au împreună un copil încadrat în grad de handicap le-a dus procurorilor înregistări audio, video și fotografii care să demonstreze comiterea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual comise de funcționari ai DGASPC Timiș și mai multe cadre medicale!

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara se află în lucru un dosar penal în care e instrumentată emiterea mai multor înscrisuri ce conțin date nereale care au stat la baza emiterii unui certificat de handicap pentru un minor. Tatăl copilului arată că, în 19 februarie 2018, i s-a pus minorului un diagnostic de întârziere în achiziționarea limbajului expresiv. Cu alte cuvinte, întârziere în vorbire. La un an și 10 luni! Numai că, potrivit legislației, întârzierea mentală ușoară reprezentată printr-un coeficient de dezvoltare QD= 80% nu îndeplinește condițiile minime necesare încadrării în grad de handicap. Oficialii de la DGASPC confirmă și ei că pentru un astfel de diagnostic nimeni în România nu poate emite un certificat de handicap. În cazul de față, susțin aceștia, certificatul ar avea la bază o altă justificare, un alt diagnostic. Și anume, dermatită atopică!

Problema este că tocmai acest aspect complică lucrurile, ajunse acum în atenția organelor de cercetare penală. Timișoreanul care vorbește despre emiterea în fals a certificatului de handicap pe numele copilului său susține că a văzut cu ochii lui, la dosarul de divorț, un document oficial în care se vorbește despre întârziere în vorbire ca motiv al încadrării în grad de handicap. Ulterior, după ce a cerut explicații reprezentanților DGASPC, a constatat că pe același document apar consemnate alte lucruri. Asta după ce a fost aplicată pastă corectoare. În plus, pe paginile 3 și 4, acesta a sesizat un alt tip de scris, precum și diferențe vizibile cu ochiul liber care sugerează că au fost fotocopiate la o altă imprimantă decât toate celelalte. A mai remarcat tatăl că pasta corectoare apare doar pe pagina pe care există semnăturile olografe ale comisiei! A fost inspirat, a copiat ambele înscrisuri și le-a anexat plângerii penale!

„Prin fișa de evaluare psihologică a copilului cu dizabilități din 19.02.2018 s-au făcut o serie de afirmații false. Au fost consemnate mai multe stări nereale în fapt, iar ulterior, această fișă de evaluare a stat la baza raportului de evaluare complexă a copilului cu dizabilități. Mai apoi, medicul de familie a completat fișa medicală sintetică, în 1.03.2018, în care a relevat că fiica mea nu prezintă leziuni de dermatită atopică. În luna mai am sunat medicul de familie pentru a cere informații despre fiica mea, acesta spunându-mi că fiica mea a fost la niște controale medicale care nu au legătură cu certificatul de handicap și că habar n-are de acest certificat. În plus, mi-a spus că pentru retard de vorbire la acea vârstă nu se poate încadra copilul în grad de handicap!”, afirmă timișoreanul care nu se împacă deloc cu ideea că fiica sa ar fi fost găsită cu handicap doar pentru obținerea unor avantaje financiare de către mamă. Cu complicitarea celor pe care i-a numit în plângerea penală.

Pentru a dovedi că la mijloc e o rețetă a falselor certificate de handicap, timișoreanul a depus la dosar și o serie de înregistrări audio/video, precum și planșe foto care să ateste că „dermatita atopică” e un diagnostic inventat în cazul copilului său. „Am discutat la sediul DGASPC Timiș cu cei care s-au ocupat de cazul fetiței mele și mi s-a confirmat că fetița mea a fost încadrată în grad de handicap cu retard în vorbire, iar ulterior s-a modificat raportul, aceasta având în prezent doar handicapul dermatită atopică!”, a explicat acesta pentru expressdebanat.ro. Un set de fotografii făcute exact în perioada în care minorul era diagnosticat cu dermatită atopică, susține tatăl, demonstrează fără echivoc că nu existau niciun fel de urme pe corpul fetiței. Toate sunt acum la dosarul cauzei.

Cauză despre care la nivelul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș nu se cunoaște mare lucru. „DGASPC Timiș nu a fost sesizată de instanță cu privire la existența dosarului penal nr.1291/P/2018. La nivelul instituției nu a fost dispusă nicio cercetare internă care să vizeze aspectele menționate de dumneavoastră”, a răspuns solicitării Express de Banat conducerea instituției. Potrivit informării semnate de directorul executiv Monica Trușcă și de șefa SCRRP Smaranda Marcu, Paginile 3 și 4 din Raportul de evaluare complexă nr.491/20.03.2018 cuprind secțiunea «evaluare medicală» și au fost completate de către medicii specialiști ai Serviciului Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilități, prin aplicarea criteriilor medicale și medico-psihologice.

„Aplicarea criteriilor medicale se face de către medicul din cadrul Serviciului Evaluare Complexă, ținând cont de rezultatele evaluării medicale consemnate în documentele medicale, prezentate de către părinte/reprezentaltul legal al copilului în anexa cererii privind solicitarea de încadrare în grad de handicap. Aplicarea criteriilor medico-psihologice se face de către medicul și psihologul din Serviciul Evaluare Complexă, ținând cont de rezultatele evaluărilor medicale și psihologice consemnate în documentele prezentate de către părinte/reprezentatul legal în anexa cererii privind solicitarea de încadrare în grad de handicap. În concluzie, nu au fost înlocuite filele 3 și 4 din Raportul de evaluare complexă a copilului cu dizabilități nr.491/20.03.2018”, au explicat reprezentanții DGASPC, acuzând totodată că înregistrările din sediul instituției pe seama minorei au fost realizate abuziv.

Dacă fetița e sănătoasă tun, dar totuși are certificat de handicap, vor stabili, cel mai probabil, organele de cercetare penală și instanțele de judecată!

CITEȘTE ȘI:
Rețeta falselor certificate de handicap de la DGASPC Timiș, pe masa procurorilor!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/