Dovada, unde-i dovada? Consilierii lugojeni nu cred că spitalul va primi un tomograf de la Minister

Unul dintre amendamentele propuse la dezbaterea bugetului local al municipiului Lugoj, fără succes, s-a referit la achiziția unui computer tomograf de înaltă performanță, servicii de instalare și instruire personal pentru spitalul din localitate. Acest lucru, chiar dacă săptămâna trecută a fost anunțat faptul că ministerul va finanța achiziția unui computer tomograf de înaltă performanță.

Amendamentul a venit din partea grupului liberal, care a cerut mutarea sumei de 1.500.000 lei de la construcția noului pod peste râul Timiș, pentru cumpărarea respectivului aparat, însă majoritatea PSD-ALDE s-a abținut, astfel că propunerea nu a trecut.

Justificarea depunerii amendamentului a venit de la liberalul Bogdan Blidariu, după ce primarul Francisc Boldea a caracterizat drept o prostie ideea de a cheltui bani din buget pentru tomograf: „Pe ce vreți să ne bazăm, domnule primar? V-am rugat să ne precizați o denumire de proiect de la Ministerul Sănătății, există un document scris? Dumneavoastră ne spuneți despre o discuție avută cu Gavriluță, de ce nu avem anexat un document? Pe povești, pe telefoane, pe ce să credem că va ajunge cândva un tomograf la Lugoj?”. Dialogul a continuat: „O să vă explic”, a spus Boldea! „Vă rog!”, a continuat Blidariu, dar finalul a fost pe măsură și a stârnit râsete: „Nu acum!”.

Liberalii au mai spus că așteaptă de mai bine de șapte luni detalii, propunerea legată de tomograf fiind mai veche. Președintele de ședință, Gheorghe Ban, a vrut să întărească poziția primarului, cu vorbe din popor: „Totuși, domnule consilier, credeți că așa, de florile mărului, a cuprins domnul primar acei bani și a anunțat achiziția tomografului?”. Răspunsul a venit din partea opusă a mesei, consilierul USR Liviu Brîndușoni, care a replicat: „Nu, doar pentru că este campanie electorală”. Punctul pe i a fost pus de edilul șef, care a închis discuția cu un lămuritor: „Nu vreau să vă conving!”.

Starea de incertitudine  privind achiziția tomografului a fost întărită și de anularea licitației pentru achiziția aparatului, fapt confirmat de președintele PNL Lugoj, Claudiu Buciu.

„Spitalul Municipal Lugoj a lansat în data de 4 martie 2019 anunțul de participare la licitația privind achiziția unui computer tomograf, fără a avea asigurată, deocamdată, sursa de finanțare, așa cum a recunoscut chiar primarul Boldea în ultima ședință a consiliului local. Ofertele trebuiau depuse până în data de 6 mai 2019. Între timp însă licitația a fost anulată ca urmare a contestațiilor depuse de ofertanți cu privire la modul în care a fost întocmit caietul de sarcini. Licitația va fi reluată în cel mai scurt timp posibil. Sperăm să primim și finanțare, indiferent cine va câștiga licitația, pentru că se pare că acesta este un criteriu important în acordarea finanțării de la Ministerul Sănătății. Să nu ne pierdem speranța că, până la urmă, vom avea totuși un tomograf care va putea deservi gratuit lugojenii, iar nu contra cost, cum se întâmplă în prezent”, a spus Buciu.