Spitalele românești au depus, în patru luni, 297 de proiecte pentru dotarea necesară în lupta anti-Covid-19, iar valoarea este de 1.25 miliarde de euro. În ceea ce privește Timișoara, două unități sanitare au depus cereri de finanțare în cadrul Programul Operațional Infrastructură Mare.
Primele 54 de cereri, în valoare de 163 de milioane de euro, au fost deja aprobate, iar restul proiectelor europene se află în diverse etape avansate ale procesului de evaluare. Conducerea Spitalului Municipal a depus două cereri, iar una dintre ele a fost aprobată.
„Am depus două proiecte. Unul pe care l-am câștigat și am semnat contractul de finanțare în august, în valoare de 18 milioane de lei, iar cel de-al doilea a fost depus la sfârșitul lunii septembrie. Primăria Timișoara este de fapt leader-ul de proiect, noi suntem parteneri în proiectul de aproximativ șase milioane de euro. Banii sunt destinați pentru materiale sanitare, echipamente de protecție, reactivi pentru laborator, dezinfectate. Pe primul proiect am achiziționat o serie de echipamente de diagnostic și tratament pentru aproximativ șase secții din cadrul spitalului nostru, iar pe următorul proiect mai achiziționăm alte echipamente, pentru laborator, pentru sălile de operații. Sperăm să le finanțeze pe toate pentru că, în general, sunt proiecte care ne ajută și ne cresc dotarea, ne ajuta în ceea ce privește costurile cu echipamentele de protecție și materiale sanitare, costuri care sunt ridicate pentru că trebuie să achiziționăm foarte multe, plus că și ele în sine au crescut ca preț, față de anul trecut.”, a explicat, pentru Express de Banat, Dan Malița, managerul Spitalului Municipal din Timișoara.
Și reprezentanții Spitalului Județean din Timișoara au depus o cerere pentru finanțare, care se află în stadiul de evaluare.
„Este un proiect în valoare de 10 milioane de euro în care intră echipamente și sisteme care ajută în general spitalele în lupta cu virusul SARS-Cov-2, pentru a face față provocărilor epidemiologice viitoare. În acest sens, noi am depus acest proiect, în valoare de 10 milioane de euro, suma maximă per spital, în care intră echipamente de ATI, echipamente pentru secții, decontarea CT-ului de ultimă generație, achiziționat cu fonduri de la CJT, care poate fi folosit și pentru triaj, dar și prima etapă a unui amplu program de digitalizare completă a întregului spital. Proiectul este unul complex și nu a fost încă aprobat de Ministerul Fondurilor Europene.”, a explicat Raul Pătrașcu, managerul unității sanitare.
Lansat în 15 mai, cu o alocare inițială de 350 de milioane de euro, Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) s-a bucurat de un interes foarte mare din partea unităților spitalicești care au înțeles oportunitatea finanțării atât în lupta actuală cu virusul, cât și în vederea dotării pentru a fi pregătite în eventualitatea unui nou val pandemic.
Dintre cele 297 de proiecte, în valoare de aproximativ 1.271 miliarde de euro, în ultima zi au fost încărcate 57 de cereri de finanțare, oficialii Ministerului Fondurilor Europene luând în calcul suplimentarea bugetului.
„Deși apelul a început timid în luna mai, instituțiile sanitare au înțeles treptat oportunitatea utilizării banilor europeni pentru dotarea cu echipamente medicale și de protecție, inclusiv pentru activitatea viitoare. Și, cel mai important, au căpătat încredere văzând că mecanismul de finanțare funcționează, este mai suplu decât în mod normal, iar echipele mixte din Ministerul Fondurilor Europene și din ministerul Sănătății oferă sprijinul promis. Cu alte cuvinte, două sunt câștigurile în urma acestei finanțări care a depășit cu 363% alocarea inițială: pe de o parte potențialii pacienți au la dispoziție spitale care încep să fie utilate modern, pe de alta, beneficiarii, adică reprezentanții unităților spitalicești, au căpătat încredere în accesarea banilor europeni.”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
4 miliarde de euro pentru viitorul Program Operațional de Sănătate
Pentru viitorul exercițiu financiar, România are în premieră un Program Operațional dedicat sănătății, în valoare de 4.068 miliarde de euro, dintre care 2.882 de miliarde sunt fonduri europene.
O altă inovație, necesară pentru eficiența proiectelor europene, o reprezintă faptul că Programul Operațional Sănătate este un program multifond, banii fiind alocați atât din Fondul European de Dezvoltare Regională, cât și din Fondul Social European Plus.
Bugetul total alocat va fi direcționat către investiții pentru construirea spitalelor regionale și infrastructuri spitalicești noi, cu impact teritorial major (1.28 miliarde de euro), servicii de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu (235 milioane de euro), servicii de reabilitare și îngrijiri pe termen lung, adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populației și profilului epidemiologic al morbidităţii (200 milioane de euro), creșterea eficienței sectorului medical prin investiții în infrastructură și servicii (1.523 miliarde de euro), abordări inovative în cercetarea din domeniul medical (411.7 milioane de euro), digitalizarea sistemului medical (214 milioane de euro), dar și către măsuri care susțin cercetarea, informatizarea în sănătate și utilizarea de metode moderne de investigare, intervenție și tratament (203.5 milioane de euro).