Două ore de proteste și în unitățile de învățământ din Caraș-Severin

teacher with notepad

Salariații din învățământ intră astăzi în grevă de avertisment timp de două ore. Aceștia sunt nemulțumiți de refuzul guvernanților de a adopta măsuri în ceea ce privește veniturile cadrelor didactice, condițiile de muncă și finanțarea sistemului de educație.

Circa 3.800 de salariați din învățământul cărășean se vor alătura grevei de avertisment de astăzi. Aceasta se va desfășura în intervalul orar 11.00-13.00, în toate. Practic, orele se vor ține, însă cadrele didactice din cele 403 unități de învățământ nu vor preda materia.

Potrivit sindicaliștilor, protestul este cauzat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federațiilor din educație și de a adopta măsuri concrete în ceea ce privește veniturile cadrelor didactice, condițiile de muncă și finanțarea sistemului de educație.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

„1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic).
2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației.
3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.
4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017.
5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă.
6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune”, sunt revendicările sindicaliștilor din învățământ.

Săptămâna trecută, membrii de sindicat au pichetat Palatul Victoria și sediile PSD și PNL.

banner 970 x 250