România are, de miercuri, mai multe stațiuni turistice de interes local. Pe listă sunt și două localități din Timiș și alte trei din vestul țării.
Sunt 17 noi localități din țară care au primit statut de stațiune turistică. În Timiș este vorba despre Deta și Jimbolia.
„În perspectivă, acestea pot opta pentru înființarea unei Organizații de Management al Destinației, dezvoltată la nivel local, pentru care se impune, printre criteriile minime obligatorii, deținerea acestui statut sau existența a cel puțin 100 de locuri de cazare în structurile clasificate. Totodată, reprezentând poli de dezvoltare turistică, stațiunile vor beneficia de noi opotunități de a atrage investitori, fapt ce va încuraja o prezență tot mai mare a turiștilor în aceste zone”, a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
Potrivit Primăriei Deta, în oraș există 10 obiective turistice. Cele mai importante dintre ele sunt Ștrandul Termal, Cimitirul Deta care datează de la mijlocul anilor 1800 și care are statui sculptate de meșteri italieni din marmură de Carrara sau Biserica Catolică mai veche de 100 de ani. Tot aici există și Muzeul Deta, situat în Piața Pompierilor și amplasat în clădirea Turnului Pompierilor. Această clădire a fost construită în anul 1910.
Jimbolia găzduieşte şase muzee, printre care se numără şi singurul muzeu de presă din România – „Sever Bocu”. Mai mult, istoria oraşului este marcată de casele memoriale ale unor personalităţi importante, monumente istorice şi alte obiective turistice, cum ar fi Gara Jimbolia.
Au mai primit statul de stațiune turistică și orașul Pecica din Arad și Marghita și Vadul Crișului din Bihor.