Două decenii de cultură, creativitate și pasiune. Casa de Cultură a Studenților din Reșița, la ceas aniversar

studenti 20 de ani

S-au împlinit 20 de ani de când comunitatea tinerilor din Reșița s-a închegat sub nucleul unei rețete de succes, cu proiecte valoroase, studenți implicați și talentați, și coordonatori dedicați. 

Sunt două decenii de când peste 20.000 de studenți ce s-au perindat în Casa de Cultură Studențească Reșița, au realizat peste 5.000 de acțiuni cu însemnătate și profunzime aparte. Este locul unde s-a contribuit la schimbarea destinelor multor tineri, în acești 20 ani, dar cel mai important este că au lăsat amprenta în formarea unor artiști remarcabili, precum cei din trupa Phaser. Daniel Amariei, președintele Casei de Cultură Studențești Reșița a declarat:

„Cu  inima plină de recunoștință, vă salut și vă mulțumesc că ați ales să fiți alături de noi în această seară deosebită. Fără dumneavoastră, această Gala nu ar fi prins viață, așa cum mereu subliniez în dialogul meu cu studenții – fără participanți, munca noastră ar rămâne  în sfera idealurilor, fără a prinde contur în realitate.

20 de ani, o perioadă pe care unii o considere lungă, iar alții poate prea scurtă, noi spunem ca a fost îndeajuns încât să ne punem amprenta asupra unui număr de peste 20.000 de studenți. De asemenea, ne mândrim cu nenumărate trofee obținute la nivel național și internațional prin intermediul Ansamblului Flori de Mai, aici aducând în prim-plan meritul deosebit al domnului Nitu Moica – vă mulțumim! Totodată, nu putem să nu aducem in prim plan și contribuția valoroasă a domnului Bistricean Cristian la Cenaclul literar.

O premieră pentru CCS Reșița, în acest an, a fost câștigarea și implementarea unui proiect european – Erasmus +, în valoare de peste 37.000 €, în care 48 de tineri, din 7 țări, de pe 3 continente, Europa, Asia si Africa, au fost timp de 10 zile, la noi în județ, au învățat cum să combată bullyngul, dar cel mai important au văzut cultura noastră!

În tot acești 20 de ani, am construit împreună amintiri de neuitat pentru peste 4.000 de tineri implicați în taberele studențești de vară, organizate de CCS Reșița.”

Președintele a mai menționat că dacă tot a venit vorba de tabere, anul 2023 a fost unul plin de surprize, „am avut privilegiul de a întâlni 90 de tineri cu povești impresionante de viață, am întâlnit 90 de suflete prietenoase petrecând două weekend-uri în tabăra “pregătiți pentru viață” în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Aceste experiențe ne-au adus nu doar bucurie și distracție, ci și învățăminte prețioase. Ne-am distrat și am muncit împreună la atelierele, am plâns la focul de tabără reamintindu-ne de persoanele dragi.”

Un rând de mulțumiri a fost adus și întregii echipe de la CCS Reșița: Murgu Luana, Veresan Alina, Sanovician Lucian, Ungureanu Stefan Alexandru si Lupu Silviu.

„Casa de Cultură a Studenților pare o viață din altă viață. Acolo am mers chiar eu însumi, în încercări, în căutări, în zboruri și poate amăgiri, cu recunoștința de a trăi povești cu suflet lângă destine alese. Când am deschis ușa CCS , însoțită de Relu, președintele Ligii și domnul rector Ioan Vela, și m-au îmbrățișat ochii Luanei, am simțit că sunt acolo unde trebuie, pentru că oamenii erau fericiți, deși locul arăta trist. CCS e în picioare pentru că Loa, Luci, nea Nițu, Alina și alții au deschis, fiecare pe rând, ușile instituției, timp de 20 de ani. Aplauze lor!

În amintirile mele Nea Nițu învață-n oglinda timpului învârtitul fetelor pe toate degetele, Andrei, pionerul artei stradale îmbrățișează trecutul si viitorul autentic, natural. Octavian Doclin își caută versul în gândul său, Vlădulescu printează afișe colorate de sufletul lui și aprinde făcliile în Orașul cu Poeți. Petrica Vița îi cântă din aripi de dor Ramonei, străbuni-mi sunt poeții-grai, Petrică Mâțu Stoian aduce bucuria vieții pe scenă, Constantin Gruescu îmi dăruiește nestemate din întuneric, iar Gelu Ghera e aplaudat la scenă deschisă înaintea artiștilor. Părintele Berbentea îmi amintește de Bethlehemul inimii mele. Colegii din teritoriu mă inspiră, politica încă influențează Cultura. Phaser crește în toate dimensiunile.

În amintirile mele studenții se caută. Și cei mici se caută și mai tare. M-am bucurat pentru ei, în proiecte, timp de aproape 3 ani. Multe povești, multă schimbare, multă recunoștință pentru experiență. Am simțit că nu am trecut degeaba pe acolo! ”,   a fost mesajul transmis de Alina Celia Cumpan, unul dintre foștii directori ai Casei de Cultură Studențești Reșița.

whatsapp image 2023 12 10 at 11.26.08

Evenimentul de gală, organizat la restaurantul Rogge Ballroom din Reșița, a reunit foști directori ai instituției, oameni de cultură, reprezentanți ai Universității Babeș Bolyai Reșița, oficialități, artiști și actuali studenți care împreună au celebrat trecutul, prezentul și viitorul  unei Case ce livrează calitate și talent laolaltă.

„Fără implicarea voastră nu-și are sensul un oraș viu, un oraș frumos, așa cum ni-l dorim și noi, administrația locală. Voi reprezentați o implicare stufoasă în viața comunității, sunteți un segment de vârstă extrem de important care produce schimbare prin activitatea Casei de Cultură și atrageți și alți tineri”, a declarat Mădălina Chiosa, viceprimarul Reșiței.

stundeti 1

Și Andrade Bichescu, actualul directorul al Centrului Universitar din Reșița, a felicitat prezența și implicarea Casei de Cultură Studențești, spunând că nimic din toate cele întâmplate în cei 20 de ani, nu ar fi fost posibil fără contribuțiile celorlalți directori care au pus umărul la formarea acestui nucleu important.

whatsapp image 2023 12 10 at 11.25.58

Pe lângă discursurile oficiale, aniversarea celor 20 de ani ai Casei de Cultură Studențești Reșița a fost însoțită de decernare de diplome acordate în semn de apreciere, dar și de momente artistice de suflet, puse în scenă de tânără formație a Casei de Cultură, de formația Phaser, crescută și ea în sânul Casei și de trupa de dans Attitude Dance Crew Reșița. A fost o seară de suflet, o seară în care cei prezenți au călătorit prin istoria și activitățile Casei de Cultură, un moment care a simbolizat două decenii de contribuții culturale și educaționale semnificative în cadrul comunității studențești.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/