Dosarul Revoluției este din nou trimis în instanță, anunță Parchetul General. Rănit în Revoluția din 1989, în prezent profesor de istorie la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Timișoara, istoricul Adrian Kali spune că se încearcă o rescriere a istoriei, în care „nimeni nu mai știe legal cine este adevăratul vinovat”.
Rechizitoriul este centrat pe acțiunile petrecute între 22 și 30 decembrie 1989, potrivit procurorului general, după părăsirea sediului Comitetului Central al PCR de către Nicolae Ceauşescu. Dosarul Revoluției din Decembrie 1989 se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare, Iosif Rus sunt acuzați de crime împotriva umanității.
„Acest proces este făcut la presiunea unor asociații care au membri oameni care au pățit diverse lucruri în perioada 22-26 decembrie, adică sunt unii care au murit în condiții suspecte, dar legiuitorul i-a trecut la eroi martiri. Se analizează și se încearcă scoaterea vinovatului Ion Iliescu. Logica simplă spune că cei care au primit aceste hârtii de revoluționari, dacă Ion Iliescu devine vinovat pentru victimele de după 22 decembrie, înseamnă că cei dinainte practic vor intra în reverificare. Au apărut o serie de pseudo-istorici care au început să scoată că de fapt nu armata este vinovată pentru majoritatea victimelor din Timișoara, de exemplu, dar MApN, în Procesul de la Timișoara, a ieșit vinovat și generalul Stănculescu a făcut și pușcărie pentru chestia asta, a și murit practic în pușcărie.”, a declarat profesorul Adrian Kali.
Adrian Kali este de părere că acțiunea rescrie istoria. Revoluția a început la Timișoara și ea nu poate fi împărțită pe bucăți, mai spune istoricul.
„Practic are loc o rescriere a istoriei. Au făcut o ciorbă, că nimeni nu mai știe legal cine este adevăratul vinovat. Pentru că cei care au supraviețuit sau cei care au trăit știu cine a tras. Cel puțin în Timișoara au tras toți. Acest dosar este un dosar făcut la presiunea unor asociații, mai ales din București. Este o mistificare pentru că pleacă de la 22 decembrie, iar restul de evenimente care au început, să zicem, în 14 decembrie, chit că nu s-a întâmplat nimic în 14, astea sunt trecute sub altceva. Revoluția a început la Timișoara și gata. Nu există bucățele. Adevărul e ăla, unic. Aici e vorba de persoane care cer să fie despăgubite și care vin și spun că ce au făcut după 22 este revoluție. Nu Iliescu este vinovat. Dacă Iliescu a dat ordine ca armata să tragă, vinovați sunt acei comandanți care au ascultat de un civil. Nu știu, se face o mascaradă, asta e părerea mea.”, a explicat Kali.
Printr-o sentință definitivă dată de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, în noiembrie 2021, dosarul Revoluției s-a întors la Parchetul Militar. Potrivit Parchetului General, evenimentele din decembrie 1989 au făcut, în timp, obiectul cercetării în peste 4.500 de dosare penale. În 112, secția Parchetelor Militare și celelalte parchete militare au dispus trimiterea în judecată a 275 de persoane – generali, ofițeri, subofițeri, militari în termen și civili – care, prin acțiunile lor, au contribuit la producerea victimelor.