Dosarul electronic de sănătate – o ştire la TV, nu o realitate la medic

Orice vizită la medic, fie pentru o consultaţie, o reţeţă, o analiză sau o internare – toate se adună în dosarul de pacient de pe o platformă online. Asta în teorie, pentru că practica nu e totuna cu anunţul unor oficiali din Ministerul Sănătăţii ori de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Au trecut mai bine de două luni de când dosarul electronic de sănătate a devenit obligatoriu, însă utilizarea lui este redusă în spitale la simpla aflare a calităţii de asigurat a bolnavului.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Zeci de pacienţi ajung aici în fiecare zi, la urgenţă sau direct pe secţii. Un medic de aici ar trebui să poată accesa dosarul electronic al pacientului, mai ales atunci când acesta este în stare foarte gravă şi nu poate vorbi.

,,Acel dosar electronic de sănătate se referă într-adevăr la o bază de date electronică, astfel încât orice medic, dacă are tangenţă cu un pacient, să poată să-i acceseze trecutul istoric, din punctul de vedere al bolii. Aici vorbim strict de afecţiunile asociate, pentru că şi un chirurg, şi un cardiolog trebuie să ştie dacă omul mai este bolnav de diabet, are o bronhopneumonie… la asta se referă. Legea este într-adevăr intrată în vigoare cu 1 iunie, însă, la ora actuală, singurul lucru de care noi putem beneficia este că dacă intoducem CNP-ul bolnavului avem informaţia dacă el este asigurat sau nu“, a precizat pentru expressdebanat.ro, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, dr. Jaro-Norbert Marşalic.

Chirurgul reşiţean a mai estimat că pe partea de istoric medical o să mai dureze până va putea fi folosit acest dosar electronic de medicii din spital. ,,Nu cred că se va putea întâmpla ceva până nu există cardul electronic, că altfel, cu CNP-ul poate avea acces oricine pe site-ul respectiv. Plus că o să fie o perioadă de… Din câte ştiu eu, la ora actuală medicii de familie sunt cei care posedă toate datele medicale ale unui pacient şi sunt pe baza sistemului vechi şi de demult, cu cartotecă, or, acuma, ţinând cont de faptul că un medic de familie are în jur de 2000 de pacienţi înscrişi, ca să introducă în site-ul respectiv datele acestora este o operaţiune de durată“, a mai spus dr. Jaro-Norbert Marşalic.

Medicii de familie din Caraş-Severin au început totuşi introducerea datelor esenţiale ale pacienţilor, am aflat de la preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din Caraş-Severin, dr. Maria Preda. Procesul merge încet, pentru că sunt zeci de mii de dosare de introdus. Mai mult, există pacienţi care nu au mai dat pe la medic de ceva vreme, iar lor acest dosar nu le va apărea în sistem decât la primul consult. Cât priveşte gradul de informare al cărăşenilor şi curiozitatea vizavi de acest dosar electronic, puţini sunt cei curioşi să îşi vizualizeze online istoricul medical, cu consultări, reţete şi analize.

De la teorie la practică drumul e anevoios

Aşadar, în teorie, prima consultaţie a pacientului care nu are dosar electronic porneşte automat iniţializarea dosarului. Normele spun că aceasta poate fi făcută la medicul de familie, la ambulatoriu sau la spital. Conform legii, medicii de familie au obligaţia asigurării condiţiilor de mobilitate a informaţiei medicale în format electronic, prin utilizarea sistemului dosarului electronic de sănătate al pacientului (DES). Informaţiile iniţiale vor veni din declaraţiile pacientului despre bolile sale cronice şi din istoricul înscris la medicii de familie. În realitate, mulţi medici nici nu deschid calculatorul atunci când primesc un pacient.

În teorie, cu cât un medic are mai multe informaţii medicale despre un pacient, cu atât mai bine va recomanda investigaţiile potrivite acestuia, având ulterior o mai bună monitorizare a bolnavului. În practică, prea mulţi medici se bazează pe spusele pacientului, pe buna lui credinţă sau memorie.

Inițializarea dosarelor electronice de sănătate a început în 20 aprilie, dar obligativitatea folosirii acestui sistem a intrat în vigoare la 1 iunie. Costul implementării dosarului electronic de sănătate a costat peste 18 milioane de euro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/