Tribunalul Arad a restituit încă o dată procurorului de caz de la DNA dosarul șpăgilor din Vama Nădlac pe motiv de neregularitate!
Judecătorul de cameră preliminară a dispus ieri restituirea către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara a cauzei penale, respectiv a rechizitoriului emis în dosarul nr. 35/P/2019 la data de 06.04.2020, prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii: Chisăliţă Ioan Narcis (senator în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al PSD Caraș-Severin la data comiterii faptelor incriminate), Jivan Luminiţa Maria (deputat în Parlamentul României la acea vreme), Pascu Patriciu Mirel (la data faptei șef al Departamentului Juridic din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara); Lucaciu Mircea Andrei (la data faptelor șef la Departamentul Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara), Miuţescu Elisabeta (controlor trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II), Ispravnic Cristian Ilie (la data faptelor director general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara și vicepreședinte al PSD Arad), Tripa Florin Dan (deputat în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al PSD Arad), Băețan Vasile Alin (inginer în cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara), Căprar Dorel Gheorghe (deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene PSD Arad la acea dată), Zamiska Ioan-Iaromir (controlor trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac 1), Horgea Cristian (șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte al organizației județene PSD Arad), Munteanu Bogdan Andrei (la data faptelor șef al Biroului Încasări Venturi din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara) şi Dima Cristian (șef al Agenției de Control și Încasări Jimbolia). „Constată că neregularitatea rechizitoriului nu a fost remediată în termenul prevăzut de art. 345 alin. 3 Cod procedură penală, precum şi faptul că neregularitatea rechizitoriului atrage imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.”, se arată în minuta instanței.
La începutul lunii ianuarie, Tribunalul Arad procedase la fel. A acordat procurorului de caz un termen de 5 zile în care să remedieze neregularitățile constatate și să comunice instanței dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată. Nemulțumit și a doua oară de conținutul rechizitoriului, judecătorul de cameră preliminară a trimis dosarul înapoi la DNA pentru refacerea rechizitoriului, actul prin care se finalizează urmărirea penală. În speță sunt investigate o mulțime de fapte de corupție, luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu și multe altele.
La prima verificare a actului de sesizare a instanței, în luna ianuarie, judecătorul de cameră preliminară a constatat că „acesta este nelegal, deficitar, lacunar și cu serioase carența în privința descrierii faptelor care au făcut obiectul urmăririi penale, fapte care fie nu sunt descrise cu suficiente elemente de particularitate care să permită stabilirea concretă a vinovăției pretins reținute în sarcina fiecărui inculpat, fie sunt prezentate într-o manieră contradictorie, alambicată și labirintică”!
Acuzațiile DNA
Mai mulți lideri PSD din Caraș-Severin și Arad sunt acuzați de DNA că și-au exercitat influența pentru a-și impune oameni în Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, care au dezvoltat o adevărată afacere ilegală constând în colectarea de șpăgi de la transportatorii care treceau prin punctele de frontieră de la Nădlac. Parte din banii murdari ar fi ajuns chiar în sediul PSD Arad. Foștilor parlamentari PSD de Caraș-Severin, Jivan și Chisăliță, li se impută că ar fi tras sfori pentru întoarcerea lui Mirel Pascu la DRDP Timișoara, acuzații respinse de la bun început de toți trei.