Cum a obținut un timișorean venituri uriașe în urma subînchirierii unui spațiu al primăriei

Un fost deputat de Timiș a reușit să obțină ani de zile venituri uriașe pe lună după ce a închiriat un spațiu de la Primăria Timișoara cu 15 euro/mp, aflat chiar în centru, pe care ulterior a decis să-l subînchirieze la prețul de 52 euro/mp. Astfel, omul a obținut un profit lunar de 1.400 euro. Acum Primăria Timișoara nu mai vrea să-i prelungească contractul de închiriere.

Un timișorean a găsit o metodă ingenioasă prin care să facă bani pe spatele primăriei. Și anume, în anul 2001, acesta a închiriat un spațiu de 42 mp aflat chiar în centrul Timișoarei, pe str. Alba Iulia, de la primărie. În urmă cu câțiva ani, prețul chiriei a fost actualizat la 15 euro/mp, iar în anul 2016, acesta a decis să-l subînchirieze unei firme, căreia i-a solicitat 52 euro/mp.

Având în vedere că a expirat contractul de închiriere, Primăria Timișoara nu mai dorește să-l prelungească. Însă, timișoreanul nu are de gând să evacueze spațiul, dar municipalitatea este decisă să-l scoată afară. Astfel, marți-seara, în ședința Consiliului Local Timișoara a fost supus votului și un proiect de hotărâre cu privire la închirierea acestui spațiu, prin licitație publică cu strigare.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Povestea acestui spațiu este o poveste clasică de corupție și nepăsare, de modul în care administrația publică din România înțelege să-și gestioneze bunurile în ultimii 30 de ani. Majoritatea spațiilor pe care Primăria Timișoara le deține au un termen de închiriere, în medie, de 20 de ani sau chiar peste 20 de ani. În această situație este și acest spațiu, care este închiriat din 2001 unei societăți comerciale. Ultima actualizare de preț a avut loc în 2013, moment în care s-a ajuns la o chirie de 15 euro/mp. În 2016, această societate a solicitat Primăriei Timișoara acordul pentru subînchirierea spațiului, acord pe care l-a și primit în mod ilegal, de altfel, fără a avea acordul Consiliului Local. Nu știm cu cât a subînchiriat societatea spațiul în perioada 2016 – 2019, dar pot să vă spun, potrivit documentelor anexate, că din 2019 și până în 2022, acest spațiu a fost subînchiriat altei societăți cu 52 euro/mp. Un bun al nostru, al tuturor, a fost acaparat pe persoană fizică și cineva, fără a desfășura nicio activitate economică propriu-zisă acolo a obținut un venit de 1.400 euro/lună în ultimii trei ani”, a explicat Paula Romocean, consilier local USR.

Alesul local spune că timișoreanul nu este de acord cu decizia primăriei de a nu-i mai prelungi contractul de închiriere și i-a amenințat pe cei din instituție că nu va elibera spațiul. Asta având în vedere că vechiul contract a expirat la data de 22 februarie 2022.

Mai mult, Romocean spune că timișoreanul care a închiriat spațiul de la primărie este „un cunoscut om politic”. Și anume, este vorba de Cornel Sămărtinean, fost deputat de Timiș și fost director al Aeroportului Internațional Timișoara.

Pe de altă parte, Simion Moșiu, consilier local PNL, a ținut să o atace pe Paula Romocean, pe motiv că are sarcina de a se ocupa de spațiile primăriei din centrul Timișoarei. „Reprezentanta noilor agenți imobiliari din consiliul local vorbește de corupție, de șpăgi. Poate că ar fi bine să vină cu dovezi, semnalele din teritoriu sunt că dânsa a preluat frâiele acestei afaceri a spațiilor imobiliare din centru”, a precizat liberalul, fiind întrerupt de viceprimarul USR Ruben Lațcău.

De asemenea, Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei, a atras atenția asupra faptului că acest spațiu nu poate fi scos la licitație, având în vedere că încă se mai află bunurile firmei care l-a subînchiriat. „Am lucrat 20 de ani în avocatură și știu ce înseamnă acest proces de evacuare. Poți să te întinzi și pe doi, trei ani. Ceea ce facem noi aici este să scoatem la licitație un imobil subînchiriat unei persoane care nu dorește să-l părăsească. Atunci va trebui dat afară cu forța, dar doar printr-o sentință judecătorească”, a explicat Cosmin Tabără.

În final, proiectul de hotărâre a trecut, obținând voturile a 16 dintre consilierii locali.

banner 970 x 250