Dosarul corupției din Vama Naidăș ia o pauză

Instanța a amânat judecarea dosarului, deși la termenul de joi au venit patru martori. Procurorul DNA a lipsit și a cerut o amânare pentru un termen de judecată mai lung, semn că procurorii anticorupție au mult de lucru.

Instanța în substituire nu a dorit să audieze martorii în lipsa acuzării, iar avocatul Gherghișan a cerut, din partea apărării, ca instanța să facă demersuri la Ministerul Justiției pentru a se lua legătura cu Ministerul Justiției sârb ca să răspundă celor două solicitări cerute de apărare.

Judecătorul Robert Bîrsescu a respins cererea, invocând jurisprudența CEDO care spune că judecătorul nu poate face demersuri în substituire, adică nu poate apela la intermediari, nici măcar la Ministerul Justiției.

Tribunalul Caraș-Severin a făcut solicitările precizate de apărare către autoritățile sârbe, însă acestea nu au răspuns, fapt care i-a nemulțumit pe avocații apărării. Avocatul Sebastian Telbis a insistat să se consemneze că la acest termen a fost prezent pentru a fi audiat martorul Timiș Nicoară, iar instanța a decis să respecte solicitarea DNA și a dat termen pe 16 februarie, recitând martorii propuși pentru audiere la acest termen.

După mai multe tergiversări şi ani de anchetă, dosarul poliţiştilor de frontieră din PTF Naidăş, care au închis ochii la transporturile cu ţigări de contrabandă, a ajuns în sfârşit în instanţă. Nu fără peripeţii. La instanţă nu au lipsit peripeţiile, după ce inculpaţii din dosar au contestat legalitatea şi temeinicia unor probe din dosar, invocând tocmai disjungerea spre DNA a dosarului. Iniţial, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Timişoara a respins mai multe asemenea probe, după care a decis că rechizitoriul este legal constituit şi a dispus judecarea acestuia pe fond.

Potrivit procurorilor anticorupţie, din probatoriul administrat pe parcursul cercetărilor a rezultat că, „în noaptea de 17/18.01.2014, în jurul orei 3.30, un cetăţean sârb a introdus în țară, prin PTF Naidăş, cu complicitatea agenţilor de poliţie Tămaş Rija Grigoraş şi Toc Ion Daniel (n.r. foto) şi a lucrătorului vamal Crecană Laurian, cantitatea de 1.660.000 țigări de contrabandă, transportată cu autoutilitara Iveco Daily cu nr. fals de înmatriculare, fiind prins în flagrant la momentul deplasării până la locul de depozitare din localitatea Oraviţa, faptă ce a dus la crearea unui prejudiciu total de 954.562 lei, precum și la asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru transportator”.

Deşi era şeful Departamentului de Intervenţie din cadrul STPF Naidăş (adică al mascaţilor), Rija Grigoraș Tămaş s-a folosit de maşina de serviciu împinsă pe post de antemergător al transportului de contrabandă, încercând să se asigure că nicio autoritate nu va opri microbuzul pentru control. Mai mult, acesta s-a şi deplasat la Reşiţa pentru a găsi un microbuz cu care să poată fi transportată toată cantitatea de ţigări.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/