Donat și stocat pentru a fi aruncat?! Sângele din Centrul de Transfuzie Timișoara, într-un permanent pericol!

Sute de pungi de sânge stocate în Centrul de Transfuzie din Timișoara ar putea în orice moment să devină inutile și să trebuiască să fie aruncate!

Totul depinde de… rețeaua de electricitate. Dacă o pană de curent lasă Centrul de Transfuzii fără electricitate mai mult de 20-30 de minute, întreaga bancă de sânge devine inutilizabilă. Unitatea nu are un generator electric și nici nu a avut vreodată, iar achiziția unuia, între 12 și 15 mii de euro, pare să fie misiune imposibilă atât pentru conducerea Centrului, cât și pentru Ministerul Sănătății!

Autoritățile regionale și naționale nu reușesc să achiziționeze de mai mulți ani un generator de electricitate pentru Centrul de Transfuzie Sanguină din Timișoara. Situația din vestul țării nu este singulară, doar 8 centre de tranfuzie din țară au generator din 41, câte sunt la nivel național.

„Mâța moartă” e în curtea Ministerului Sănătății, explică directorul Centrului din Timișoara, dr. Rodica Lighezan: „Ne-ar trebui un generator de 7.500 de kWA (…) Noi am făcut demersuri, achiziția trebuie făcută de Ministerul Sănătății (…). Am făcut demersuri în scris, iar dânșii ne spun că o să analizeze situația. Eu zic că până la sfârșitul anului acestuia vor face licitația să le cumpere. Avem promisiuni că se va face un plan.”

Prezent la Arad la finalul săptămânii trecute, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că generatoarele de electricitate din centrele de transfuzie lipsesc din cauza… întârzierii bugetului pe 2019. Dacă nu vor exista contestații pentru licitația care se pregătește, anul acesta centrele vor fi dotate cu astfel de generatoare. Până când planul devine realitate, conducerea Centrului de Transfuzie din Timișoara susține că se caută sponsori pentru achiziția unui generator, dar că încă nu s-a găsit un om cu dare de mână care să facă treaba autorităților din sănătate.

Potrivit directorului Rodica Lighezan, din 2015 și până în prezent, frigiderele pentru stocarea sângelui sunt singurele investiții făcute de minister. „În caz de avarie, mă dotează ISU cu generatoare (…). Momentan am găsit sponsori care mă ajută să cumpăr cu 2500 de euro aparatele de aici cu care îmi desfășor activitatea. Ministerul ne-a dotat cu frigidere pentru banca de sânge. Pentru hemomixere și sudeze ne-am descurcat singuri. Frigiderele au venit în 2015 și de atunci nu s-a mai realizat o licitație la nivel național pentru transfuzie.”

Vă reamintim că, în mai 2018, o pană de curent lăsa în beznă pentru aproape 30 de minute Centrul de Transfuzie Sanguină din Timișoara. Norocul a făcut ca sângele stocat să fie salvat pentru că defecțiunea de la rețeaua electrică principală a fost reparată în ultimul moment.

Sursă foto: realitatea.net

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/