Donarea de sânge trebuie să aibă continuitate! Pandemia nu trebuie să reprezinte un obstacol

Situația creată din cauza temutului virus din China nu trebuie să reprezinte o barieră în fața șansei la viață a semenilor noștri. Oamenii au nevoie de sânge ca de aer, iar generozitatea fiecăruia dintre noi poate salva vieți.

„Donarea de sânge nu trebuie să se oprească odată cu pandemia cu noul coronavirus. Este foarte important ca această acțiune să continue!”, este mesajul reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” Caraş-Severin.

Persoanele care nu pot fi nepăsătoare în fața suferinței celor din jur pot dona sânge dacă:

– nu au călătorit în afara țării în ultimele 28 de zile;

– nu au intrat în contact cu cei infectați;

– nu prezintă simptome specifice infectării cu noul coronavirus.

Donatorii beneficiază de măsuri suplimentare de siguranță, iar în centrele de transfuzie s-au luat măsuri optime pentru protecția personalului centrelor și a persoanelor la care vor ajunge produsele sanguine.

În toate centrele de donare din țară există un punct de triere unde se măsoară temperatura, se investighează istoricul de călătorie, posibilul contact cu persoane infectate și posibilele simptome ale infectării.

Donatorii primesc măști, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare și se asigură distanțarea optimă a donatorilor.

De asemenea, există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium.