Domul din Piața Unirii, mai luminos ca niciodată. Restaurarea e gata

52832181520 9347256eae k
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Sunt patru ani de când Domul romano-catolic din Timișoara își închidea porțile pentru intervenții majore de restaurare. Astăzi, lucrările sunt gata, biserica va fi resfințită zilele următoare și e pregătită să se dezvăluie tuturor. 

Îngeri, tablouri, cruci, picturi, vitralii, elemente din piatră, lemn și marmură. Toate detaliile, peste 400, din Domul Catolic din Piața Unirii din Timișoara au fost restaurate în ultimii patru ani.

Episcopul de Timișoara a oficiat, în ianuarie 2019, în Domul din Piața Unirii, ultima slujbă înainte de închiderea catedralei pentru cele mai ample lucrări de restaurare de la construcția de acum 250 de ani. De atunci și până acum,  restauratorii, printr-un proiect european, au refăcut în cel mai atent detaliu fiecare element al bisericii.

„Este mult mai luminoasă și cum intrăm, această lumină caldă, frumoasă a complexului ne ajută să ne deschidem sufletul mai mult la Dumnezeu. Pentru mine așa este. A fost o muncă foarte migăloasă. Am văzut că fiecare centimetru a fost renovat. (…) Diferența este aceasta, că este reînnoit și cumva strălucește frumosul din fiecare colț al clădirii. Elementul meu preferat? Poate că ansamblul. Așa cum este când intri într-o catedrală și simți că ești îmbrățișat. Așa este și structura. Nu este lungă, ca un tunel, ci este foarte largă, deschisă catedrala aceasta și acest ansamblu, că simți că ești în iubirea largă a bunului Dumnezeu. Această impresie îmi dă.”, a spus episcopul Iosif-Csaba Pal.

52832183880 a7973d3278 k

Tabloul despre care vorbește episcopul este, de altfel, și elementul preferat al expertului restaurator Dana Apostolache, cea care a coordonat echipa de tineri restauratori.

„Tabloul votiv a suferit mult. Toate tablourile s-au dus la București și s-au restaurat acolo, la atelierul nostru unde avem oameni calificați și chiar atestați pentru tablou. Acesta, având 6 metri pe 3, s-a făcut aici, în Dom. Atât de mare fiind, era o provocare să îl muți de colo-colo. L-am restaurat anul trecut în vară-toamnă și aici între timp se făceau o groază de alte lucrări, era o chestie să îl muți. S-a confecționat o masă improvizată și erau 8 planșete enorme îmbinate, puse cap la cap, pe care era tabloul.”, a declarat Dana Postolache, expert restaurator.

52831782881 13482f6e20 k

promovare banner maxagro Muzeul TM

Tablourile reprezintă doar o mică parte din detaliile refăcute ale catedralei. Îngerii, elementele de piatră, sculpturile, crucile, vitraliile – toate sunt acum mai luminoase. Lucrările au cuprins însă și exteriorul clădirii monument, împrejurimile, curtea interioară și căile de acces. Restaurată a fost și cripta de sub sanctuarul Domnului și pietrele tombale ale personalităților care își au locul de veci în ea.

„Cel mai greu a fost cu intervenția pe sculptură. Tot ceea ce vedeți – veștmânt pe sfinți a fost bine reaurit în 1850 și atunci am rămas, l-am conservat ca atare. Iar acolo unde vedeți anatomiile, totul a fost reaurit prost și mai ales a fost dat cu pensula cu tot felul de bronzuri de doi lei și toate astea s-au dat jos și s-au găsit urme de secol XVIII, din prima intervenție. Are o culoare anume și are o consistență la laborator anume.”, a spus profesorul-restaurator Ioan Darida.

Restaurarea catedralei a fost posibilă cu bani europeni, 22,5 milioane de lei. Cum lucrările au început chiar înainte de pandemie, proiectul a fost unul provocator.

„Au fost mai multe prelungiri ale termenului de finalizare, dar e de așteptat la astfel de proiecte. În general, la proiectele care sunt cu această zonă de reabilitare și recondiționare necesită mai mult timp decât s-a estimat. Dar oricum proiectul este în parametrii programului. Deci nu avem emoții că suntem la finalul programului și nu îl terminăm. El mai are mici finisaje care nu mai sunt consistente. În special afară se mai lucrează. (…) Este într-adevăr o lucrare deosebită. Eu simt și văd sufletul care s-a pus și detaliile, grija față de orice obiect de artă. Este un monument care ar trebui să îi facă mândri pe toți timișorenii, bănățenii și pe toți cei din regiunea de vest.”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Evenimentul de deschidere al catedralei va avea loc sâmbătă, când 240 de invitați vor fi prezenți în interiorul lăcașului de cult și alți peste 300 de credincioși vor putea urmări pe ecrane, slujba în trei limbi: română, germană și maghiară. O a doua slujbă va avea loc duminică, atunci când va fi celebrat hramul catedralei, Sfântul Gheorghe. După cele doua mari evenimente care vor marca redeschiderea domului, acesta va fi deschis și pentru credincioși, și pentru turiști.

„La ora 9.30 va fi prezentată catedrala și slujba propriu-zisă cu peste 20 de episcopi din mai multe confesiuni va începe la ora 10.00. În timpul Sfintei Liturghii vom unge aceste 12 cruci care sunt cruci de la consacrare. Trebuie știut că aceste cruci sunt cele originale. (…) De ce sunt 12? Pentru că biserica este construită pe temelia celor 12 apostoli.”, a explicat Iosif-Csaba Pal.

Valoarea totală a lucrărilor de la Domul Catolic din Timișoara a fost de aproximativ 22 de milioane de lei, bani europeni. Domul a fost ridicat între anii 1736-1774 și este cel mai important monument baroc din Banat în care slujbele se țin în limbile română, germană și maghiară. Tot aici au loc concerte de orgă sau muzică sacră. Orga a fost construită în atelierele Wegenstein din Timișoara.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/