Omul de afaceri Romeo Dunca îl desființează pe proaspăt alesul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, după ce a făcut același lucru și cu șeful de partid al acestuia, Ion Mocioalcă! Deocamdată, Hurduzeu preferă să nu-i răspundă lui Dunca, în ciuda criticilor foarte dure lansate de afaceristul timișorean în spațiul public.
Șeful administrației publice județene a afirmat public că nu crede o iotă din motivele pentru care Marcel Vela a anunțat că renunță la a mai demisiona din Consiliul Județean Caraș-Severin. Cu aceeași ocazie, Hurduzeu a făcut trimitere și la omul de afaceri Romeo Dunca și a insinuat că Vela ar fi inventat o poveste cu pierderea unei investiții de 500 de milioane de euro, că, de fapt, se creează artificial un scandal. Președintele CJ a mai spus că nu a văzut în viața lui un investitor care să condiționeze o investiție de numele celui care se află la conducerea unei instituții publice.
Iritat de afirmațiile președintelui Hurduzeu, Romeo Dunca a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Județean, în care folosește termeni foarte duri, atât la adresa lui Hurduzeu, cât și a celor doi vicepreședinți, Mihai Bona și Ionuț Popovici.
“Am să încerc să vă fac să înțelegeți situația, deși s-ar putea să vă depășească. Povestea cu investitorii nu este doar un pretext, chiar Consiliul Județean Caraș-Severin are un contract semnat cu firma Nordica Turism SRL pentru dezvoltarea zonei schiabile de la Muntele Mic. Există un raport în arhiva Consiliului Județean făcut de un consilier județean în care se confirmă faptul că CS este în culpă față de respectarea anumitor obligații. V-ați început mandatul cu o acuză indirectă, dar flagrantă, la adresa mea, într-un cuvânt făcându-mă mincinos vis-a-vis de povestea cu investitorul, în loc să vă întrebați oamenii din subordine (eventual secretarul, care e la curent) sau în cel mai rău caz să faceți o adresă firmei mele pentru a vă informa cum stau lucrurile. La începutul acestui an s-a semnat un contract de angajare a unei investiții de 500.000.000 Euro pentru dezvoltarea turistică a județului Caraș-Severin, constând în realizarea mai multor mii de locuri de cazare în hoteluri de 5, 4 și 3 stele în localitățile Poiana Mărului, Herculane și Văliug, a unui număr de 8 restaurante, două aqua-park-uri, 9 instalații de ski și infrastructura aferentă, cât și reabilitarea Aeroportului Caransebeș. Lucrări care urmau să fie finalizate în 1460 de zile de la data existenței autorizațiilor necesare. Deși interesul județului cu cei dinainte aflați la conducere pentru dezvoltarea turistică a însemnat pentru mine aproape 0, am sperat că vor veni la Consiliul Județean oameni mai luminați pe care să îi intereseze și altceva decât bunăstarea personală ori interesul de grup. Spun asta deoarece, cu foarte mici excepții, toți cei din conducerea județului mi-au furnizat doar dezamăgire în cursul celor 7 ani cât a durat procedura de documentare, proiectare și avizare. Speram mai ales să nu vină PSD-ul pentru că, din întâmplare, am avut chiar experiențe groaznice vis-a-vis de dezvoltarea turistică a acestui județ, chiar cu reprezentantul acestui partid în Caraș, iar dacă așa este șeful, nu mă interesează să cunosc nici subalternii, chiar dacă printre ei or fi și oameni de calitate. Nu faptul că nu a ieșit Vela președintele Consiliului m-a speriat, ci tocmai realitatea de a fi câștigat PSD-ul în frunte cu Mocioalcă mă îngrozeşte. Și mai ales modul cum a făcut-o!”, i s-a adresat Dunca lui Hurduzeu în prima parte a scrisorii deschise.
În continuarea scrisorii, Dunca devine și mai critic la adresa președintelui CJ: “Ați afirmat ca nu ați văzut niciodată în viața dumneavoastră ca un investitor să condiționeze o investiție în funcție de cine se află la conducerea unei instituții publice. Probabil că nu ați văzut prea multe la viața dumneavoastră, dar eu vă spun că majoritatea investițiilor importante, strategice chiar, se face de către investitori doar atunci când există certitudinea unui mediu politic favorabil, a unei continuități decizionale care să furnizeze siguranță celor ce investesc bani. Este o catastrofă ca ați ajuns la putere, și vă explic băbește de ce:
Dunca nu s-a oprit aici și i-a luat la rând pe Mihai Bona, Ionuț Popovici sau Paul Purea. Pe toți trei i-a făcut praf. În schimb, l-a ridicat în slăvi pe Ion Tabugan, fostul președinte UNPR Caraș-Severin, acum șef în filiala județeană a partidului lui Traian Băsescu. “I-am comunicat lui Vela că nu am încredere în conducerea județului. În dumneavoastră, pentru că aveți legături apropiate și ați fost nominalizat de Mocioalcă. În cei doi vice-președinți, dintre care unul nu are cuvânt fiindcă și-a trădat înțelegerea făcută pe linie de partid, iar celălalt fără niciun fel de performanță economică și cu tot felul de zvonuri cu iz penal pe care nu le detaliez. Nu am încredere în domnul Purea, care a înclinat balanța, și pe care l-am cunoscut personal, dezamăgindu-mă profund și nu mai am încredere nici în consilierii PSD, pe care nu-i cunosc. Mi-e teamă doar că, fiind apropiați de cei pe care-i cunosc și aparțin acestui partid, s-ar putea să le semene. În afara de Vela și consilierii care îl urmează, am început să cred și în domnul Tabugan. Vă spun și de ce. Pentru că imediat după alegeri, când încă nu era constituit Consiliul Județean, i-am prezentat povestea cu turcii, așa cum i-am prezentat-o de altfel și domnului Purea, i-am trimis copii după contracte și i-am spus că nu cred în PSD deoarece este reprezentat de Mocioalcă, iar dacă iese Mocioalcă, eu acest proiect nu îl mai continui. Am apreciat când fără să stea prea mult pe gânduri mi-a spus că dacă asta este șansa județului să exceleze în ceva, atunci el va sprijini prin votul său această investiție; pentru că înainte de toate e în avantajul județului și a celor ce l-au votat. La fel a spus și Purea, doar că Tabugan a și făcut ce a promis… celălalt nu”, a mai afirmat Romeo Dunca.
În încheierea scrisorii deschise adresate administrației județene, omul de afaceri a revenit la un ton mai optimist, precizând că, în ciuda tuturor nemulțumirilor sale, există și posibilitatea ca investițiile de 500 de milioane de euro despre care a povestit să se materializeze. “Din aceste considerente am afirmat, nefiind nicio glumă, că nu mai pot garanta asociaților mei din Turcia, care datorită mie exclusiv au îndrăgit Carașul și au decis să-și investeasca banii aici. Cu dumneavoastră la conducere, care într-un timp atât de scurt ați făcut atâtea prostii, mi-e teamă să mai sper că va fi bine și mai ales mi-e teamă că turcii își vor pierde banii, iar eu voi fi vinovatul moral. I-am anunțat pe parteneri despre această situație și le-am cerut să amâne demersurile pentru materializarea proiectului până când situația politică o voi considera eu a fi prielnică. Vela și Nelu Popa continuă să mă asigure că lucrurile se vor schimba, iar județul Caraș va fi o atracție pentru investitori. Pentru a nu pierde această investiție, Marcel Vela, în deplasarea pe care am făcut-o la Izmir săptămâna trecută și la care, deși nu l-am chemat, a insistat să participe pentru simplul fapt că le-a garantat partenerilor turci la întâlnirea care a avut loc la Primăria Caransebeș (întâlnire la care a participat și Nelu Popa, devenit ulterior primar al Municipiului Reșița, și care are cu atât mai mult interesul dezvoltării care va fi benefică și orașului Reșița prin investiții în Văliug și Semenic) că îi va ajuta să poată da în folosință Aeroportul Caransebeș, a insistat să prezentăm proiectul și consulului din Izmir pentru a obține sprijin guvernamental pentru dezvoltarea turistică a județului Caraș. În această nouă situație, dacă guvernul va înțelege importanța acestei asocieri și își va da concursul prin legea ajutorului de stat pentru sprijinirea marilor investiții, îmi voi revizui poziția pentru a garanta firmei turcești că nu va pierde bani în România”, a încheiat Romeo Dunca.
Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, a lecturat în fugă scrisoarea lui Dunca, dar cel puțin deocamdată nu vrea să-i dea niciun fel de răspuns. O va face în mod oficial, cel mai probabil, în zilele următoare.