Dominic Fritz îi pune la plată pe șoferii care au trecut pe verde. Ioan Popa nu!

Timișorenii care au mașini electrice plătesc încărcarea vehiculelor la stațiile amenajate de municipalitatea de pe Bega. Primarul Reșiței nu se grăbește să introducă un sistem de plată la consumul electric.

Încărcarea mașinilor electrice în stațiile amenajate de Primăria Timișoara nu mai este gratuită, după ce administrația locală a decis ca șoferii să plătească pentru acest serviciu 1,10 lei/kwh. La Reșița, lucrurile stau cu totul altfel, iar șoferii care au trecut pe mașini verzi beneficiază în continuare de gratuitate din partea municipalității. Până când?

„Noi suntem pe ultima sută de metri cu un proiect de realizare a unui parc fotovoltaic pe 30 de ha de teren și conform studiului de prefezabilitate ar trebui să generăm undeva la 25 mwh, lucru care ne-ar acoperi necesarul la iluminatul public, la școli, grădinițe și licee, la tramvai și, evident, și la stațiile de încărcare electrică. Eu nu mă grăbesc să contorizez și să introduc un sistem de plată la consumul electric, pentru că dacă proiectul va fi aprobat, atunci sper să pot să creez această facilitate pentru cei care au mașini electrice în oraș și, de ce nu, s-ar putea constitui în una dintre motivațiile pentru cineva de a se muta în oraș. Încercăm să exploatăm această facilitate în interesul Reșiței.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, primarul Reșiței, Ioan Popa.

celtic transilvania 1000x100px

La Reșița, municipalitatea a amenajat nouă stații pentru încărcarea electrică a mașinilor, dintre care două cu fonduri din bugetul local, iar restul cu bani europeni. În prezent, la Agenția Fondului pentru Mediu, se află depus un proiect pentru alte 45 de stații de încărcare electrică, în contextul în care, de anul viitor, pe străzile municipiului vor circula zece autobuze electrice. La ora actuală, în Reșița sunt înmatriculate în jur de 40 de mașini electrice și 130 hibrid.