Dominic Fritz a solicitat CJAS să vină în control după ce numărul concediilor medicale din Primăria Timișoara a crescut cu 50% într-un an

Dominic Fritz a solicitat Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș să vină în control după ce a constatat că, într-un an, numărul de concedii medicale ale funcționarilor din Primăria Timișoara a crescut cu aproape 50%. Edilul a arătat cu degetul și asupra unor foști șefi de direcții, care ar fi recurs la această modalitate din cauza noii organigrame.

Noul primar al Timișoarei este nemulțumit de faptul că nu prea găsește angajații din instituție la muncă. Astfel, reprezentanții primăriei au constatat că, într-un an, numărul de concedii medicale ale funcționarilor din instituție a crescut cu aproape 50%.

Primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a transmis Casei Județene de Asigurări de Sănătate documente împreună cu solicitarea de a realiza un control de fond, după ce numărul de concedii medicale realizate de funcționarii Primăriei Timișoara în perioada ianuarie-august 2021 a crescut cu 225 față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la un total de 750”, a informat Primăria Timișoara.

leader board 728 x 90 px

Potrivit reprezentanților instituției, de aceste concedii medicale au beneficiat, în 2021, 594 de angajați ai Primăriei Timișoara, față de 428 în 2020, totalizând aproape 3996 de zile.

Este adevărat că aceste concedii se înscriu în limitele legale și că suntem în pandemie. Există în Primărie oameni care muncesc, împing lucrurile înainte, și unii dintre ei au avut probleme de sănătate reale. Dar și angajați care, atunci când primesc o sarcină, își iau un medical. Iar noua organigramă a avut un impact major asupra stării de sănătate a unor foști șefi de direcții, care o țin, de atunci, din ˝medical˝ în ˝medical˝. Aceasta este o modalitate de a bloca activitatea în unele compartimente și nu este acceptabil să abuzezi de un drept individual legal prejudiciind interesul public. După apariția în spațiul public a unor informații legate de concediile medicale, am solicitat o analiză și o situație comparativă cu anul trecut”, a declarat Dominic Fritz.

Astfel, primarul Timișoarei a înaintat către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș documente împreună cu solicitarea de a realiza un control de fond, cu cooptarea reprezentanților Ministerului Sănătății și a Casei Naționale, în baza Ordinului nr.672/2010 pentru aprobarea Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical și a recentei OUG nr.74/2021.

Aceste acte normative dau dreptul CJAS să verifice, în amănunțime, documentele în baza cărora medicii au acordat concediile medicale și să coroboreze datele din aceste documente, iar pentru ultimele 2 luni să verifice existența planurilor de urmărire a evoluției bolii”, a transmis Primăria Timișoara. De asemenea, în cazul unor nereguli, instituția are dreptul să sesizeze Colegiul Medicilor.

Am fost avertizat că e o practică sistemică, ce nu poate fi oprită, o cutumă în administrația publică. Eu nu mă voi preface că e normal și acceptabil”, a precizat primarul Timișoarei.