Doina Frunzăverde: UEM nu își schimbă programele de studiu. Nu în 2014-2015!

Universitatea ,,Eftimie Murgu” din Reșița păstrează programele de studiu neschimbate în anul universitar care va începe peste mai puțin de o lună. Rectorul instituției de învățământ superior de stat, Doina Frunzăverde, spune că se are în vedere pentru anii viitori înlocuirea unor programe la Facultatea de Inginerie.

Deși piața muncii ar trebui să fie cea care să strabilească de ce specialiști are nevoie și, prin urmare, universitățile românești să reacționeze la ea prin modificarea structurii programelor de pregătire oferite studenților, lucrurile nu stau tocmai așa. La Reșița, ca de altfel în multe alte centre universitare din țară, opțiunea studenților determină și păstrarea sau desființarea unor secții din facultăți. Anul acesta nu vine însă cu schimbări majore, chiar dacă dinamica se schimbă și determină o analiză permanentă a nevoilor de formare, a precizat pentru Express de Banat rectorul Doina Frunzăverde.

,,Trebuie să analizăm… Nu am înființat programe noi și nici nu mai înființăm, pentru că trebuie să se așeze cele pe care le-am înființat în ultimii cinci ani. Realitatea a arătat că opțiunea noastră a fost corectă, programele înființate se bucură de interesul tinerilor și, sigur, mă gândesc în primul rând la programul de drept european și internațional, dar și educație fizică și sportivă, resurse umane, pedagogia învățământului primar și preșcolar. Sunt programe care sunt căutate de tineri, ele trebuie să se așeze și vom vedea ulterior cum le vom dezvolta în continuare”, a precizat Doina Frunzăverde.

Lucrurile nu stau la fel de bine la ingineri, unde an de an numărul studenților scade. ,,Nu este exclus ca anumite programe care sunt tradiționale la noi, în oferta educațională de 43 de ani, au tot mai puțini candidați, sunt în special programe din inginerie, și s-ar putea ca astfel de programe să fie înlocuite de altele, dar nu din acest an. Va trebui să vedem în viitor. Sigur, mă bucură mult faptul că avem candidați la ingineria mecanică. Este un program care oferă șanse de angajare extraordinar de mari. Majoritatea angajatorilor caută absolvenți de inginerie mecanică care dispun de cunoștințe foarte bune de proiectare asistată. Îmi pare rău că partea de ingineria procesării materialelor, programul din domeniul ingineriei materialelor este tot mai puțin căutat în ultimii ani. Mă surprinde acest lucru pentru că, ca domeniu, este unul dintre domeniile cele mai căutate… Nu există unitate, nu există companie care activează în domeniul industrial care să nu aibă nevoie de materiale și inginerii de materiale sunt căutați nu numai în România, ci sunt căutați și în străinătate. Cu părere de rău, probabil că denumirea acestui program nu sună atât de atractiv pe cât de atractive sunt șansele de angajare în momentul în care termină un astfel de program”.