Doina Frunzăverde: ,,Nu Bacalaureatul este problema, ci pregătirea din liceu”! Astăzi e ultima zi de admitere la UEM

Universitatea ,,Eftimie Murgu” din Reşiţa încheie astăzi sesiunea de admitere de toamnă – sesiunea septembrie, pentru studii de licenţă, studii de master şi studii postuniversitare. Peste câteva zile se numără şi bobocii care la 1 octombrie intră la cursuri în campus.

Rezultatele slabe înregistrate în Caraş-Severin la examenul de Bacalaureat afectează suficient de tare învăţământul superior, iar universitatea reşiţeană nu scapă de efectele celor 49% dintre absolvenţii de liceu care şi-au luat Bac-ul în vară şi doar 22% care au promovat examenul în sesiunea a doua! Oferta educaţională a UEMR a cuprins doar la studiile de licenţă 192 locuri fără taxă, 556 locuri cu taxă şi 287 locuri, cu taxă – învăţământ la distanţă. La master se mai pot înscrie studenţi pe cele 39 locuri fără taxă puse la bătaie, dar şi pe cele 246 locuri cu taxă.

,,Ceea ce aş vrea să menţionez este că eu consider că nu Bacalaureatul este problema noastră cea mai mare, ci pregătirea pe perioada studiilor preuniversitare şi în special pregătirea din liceu. Bacalaureatul reflectă întocmai nivelul scăzut de pregătire pe care îl dobândesc tinerii pe perioada anilor de studii. Este o situaţie care trebuia să ne îngrijoreze mult, deja de trei ani de zile, şi nu atât modul cum se organizează Bacalaureatul, ci modul cum se face pregătirea până la Bacalaureat! Am asistat şi am citit numeroase analize care au prezentat situaţia rezultată în urma examenului de Bacalaureat. Nu prea am văzut planul de măsuri şi mă gândesc aici, în special, la planul de măsuri la nivel de judeţe, de şcoli, licee la care s-au înregistrat rezultate slabe. În cazul în care de la universitatea din Reşiţa, într-un an, niciun absolvent nu ar fi reuşit să promoveze examenul de finalizare a studiilor, indiferent că este vorba despre licenţă sau masterat, cu siguranţă noi am fi luat, la nivel local, o serie de măsuri. Cred că este o problemă care, în primul rând, trebuie urmărită şi trebuie rezolvată la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ… poate şi strategic, la nivel de minister, dar cred că soluţia se află la nivelul unităţilor de învăţământ“, a precizat Doina Frunzăverde.

Rectorul UEM cunoaşte situaţia rezultatelor de la Bacalaureat şi faptul că unităţi şcolare din Caraş-Severin au avut promovabilitate zero nu doar anul acesta. ,,Pe mine m-ar fi îngrijorat dacă aş fi condus o astfel de unitate şi sunt convinsă că aş fi luat măsuri. Prima măsură este readucerea tinerilor către şcoală. Desigur, probabil că ei nu sunt motivaţi, probabil nu văd un viitor în România şi cred că aici trebuie să lucrăm mai mult. Cred că prea mult ne-am învăţat să prezentăm situaţiile urâte, care nu sunt reprezentative, şi prea puţin despre ceea ce este bun“, a spus Doina Frunzăverde, care a adăugat că există locuri de muncă în Caraş-Severin, la firme mari. Problema este că salariile oferite de aceste firme sunt mici, de cele mai multe ori la nivelul de salariu minim pe economie pentru debutanţi, fie că vin cu studii medii ori superioare. O speranţă ar veni din promisiunea angajatorilor de a mai umbla pe parcurs la aceste remunerări care să reflecte atât volumul, cât şi calitatea muncii prestate de fiecare angajat în parte. Tinerii nu se simt însă atraşi de asemenea oferte, chiar dacă ele sunt însoţite de cursuri de perfecţionare pe care angajatorii le oferă chiar şi la puncte din străinătate!

Cât despre numărul celor care vor deveni anul acesta ,,boboci” la Universitatea ,,Eftimie Murgu” din Reşiţa, îl vom afla peste câteva zile. ,,Bătălia pentru absolvenţi a fost mare şi, să nu uităm, în vara lui 2014 s-a înregistrat o premieră: universităţile din Timişoara au ieşit din campusurile lor şi au recrutat absolvenţi în toate judeţele limitrofe, lovind oarecum în instituţia locală de învăţământ superior… aş spune eu că doar la categoria nehotărâţilor, căci cei ce aleg UEM sau POLI sau UVT sau UMF ştiu de ce o fac!”


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/