Institutul Național de Sănătate Publică a publicat un document care arată în ce condiții crește pericolul transmiterii noului coronavirus de la persoane depistate pozitiv, dar care sunt asimptomatice.
Potrivit specialiștilor, într-un contact de scurtă durată cu o persoană pozitivă, asimptomatică și într-un spațiu care nu este aglomerat, dar cu o aerisire inadecvată, riscul de răspândire a SARS-CoV-2 este mediu. Asta, chiar dacă se poartă mască. În aceleași condiții, dar într-un cadru aglomerat, riscul este unul ridicat.
Situația se schimbă dacă vorbim de un scenariu în care persoanele poartă mască, dar contactul este unul de lungă durată. Riscul este crescut mai ales în spațiile aerisite necorespunzător. De asemenea, potrivit documentului, cea mai mare rată de transmitere a noului virus, de la o persoană pozitivă asimptomatică, se înregistrează atunci când nu se poartă mască.
„Acoperirea feței se referă la măștile pentru populația generală (ex. măști chirurgicale simple) și nu la măștile respiratorii profesionale (ex. FFP2, FFP3). Culorile indică riscul relativ calitativ și nu reprezintă o măsură cantitativă. Alți factori care nu sunt prezentați în aceste tabele pot fi luați în considerare atunci când se evaluează riscul de transmitere, inclusiv încărcătura virală a unei persoane infectate și susceptibilitatea persoanelor la infecție. Tusea sau strănutul, chiar dacă acestea sunt cauzate de iritații sau alergii, ar exacerba riscul de expunere într-un spațiu interior, indiferent de ventilație.”, se mai specifică în document.