Doctorul Purea nu operează cum vrea Romeo Dunca! Alina Stancovici rămâne manager!

Chiar dacă arieratele Spitalului Județean de Urgență Reșița au atins un nivel alarmant, nu e momentul ca managerul Alina Stancovici să plece. Asta a fost decizia unanimă exprimată astăzi de Consiliul de Administrație, condus de medicul chirurg Paul Purea, după ce președintele Romeo Dunca a cerut demiterea acesteia pe motiv de ineficiență.

Aparent, pe Romeo Dunca l-a deranjat cel mai tare faptul că a ajutat consistent Spitalul Județean de Urgență Reșița, și cu toate acestea, arieratele au crescut. Principalul motiv ar fi managementul defectuos, spune președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, care a cerut Consiliului de Administrație al Spitalului să ia în calcul demiterea Alinei Stancovici.

Concret, potrivit cifrelor prezentate de Romeo Dunca la început de 2022, datoriile Spitalului din Reșița au ajuns la 23,8 milioane de lei, cu circa 4,2 milioane de lei mai mult decât în luna octombrie 2020, în condițiile în care forul județean a virat în conturile spitalului sau a pus la dispoziția acestuia, pe parcursul anului trecut, suma de 11,87 milioane de lei.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Pe lângă partea financiară, Romeo Dunca a mers mai în spate, până la episodul din decembrie 2020, când în spațiul public au apărut imagini revoltătoare cu pacienți stând dezbrăcați pe holurile spitalului. Și acolo ar avea managerul o vină, și anume faptul că nu a identificat și sancționat vinovații. „Am susținut în totalitate managerul Spitalului Județean, cu condiția ca aceasta să prezinte un plan concret de reorganizare prin care să se îmbunătățească calitatea serviciilor medicale și prin care să putem atrage mai multe resurse financiare, astfel încât să nu punem în pericol activitatea spitalului prin acumularea în mod constant de datorii. Pentru că aceste obiective sunt departe de a fi atinse, am trimis Consiliului de Administrație al Spitalului Județean și celorlalte instituții abilitate concluziile noastre și așteptăm ca aceștia să dispună în consecință. Punctul meu de vedere este clar: Spitalul Județean are nevoie de un management care să performeze!”, spunea președintele Dunca în 3 ianuarie.

CITEȘTE ȘI: Dunca vrea să decapiteze conducerea Spitalului Județean! Cu mâna chirurgului Purea!

După o ședință de două ore, Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență a luat însă astăzi o altă decizie: Alinei Stancovici i se mai acordă o șansă. În primul rând, nu managerul poartă vina pentru tot ce se întâmplă, iar în al doilea rând, nu este momentul potrivit pentru o demitere în plin val al pandemiei de COVID-19, după cum ne-a explicat Paul Purea, președintele Consiliului de Administrație.

„Spitalul merge foarte, foarte prost din punct de vedere al arieratelor. Dar părerea mea este că de fapt sistemul de sănătate din România este bolnav și nu întotdeauna vina trebuie dată pe conducătorul unei instituții, respectiv managerul spitalului. Președintele Dunca își face într-adevăr probleme pentru că își dă interesul în acest domeniu al sănătății, ar vrea ca spitalul să meargă bine. Consiliul Județean, inclusiv prin persoana președintelui Romeo Dunca a ajutat foarte, foarte mult Spitalul Județean, mult mai mult decât conducerile din trecut, dar Consiliul de Administrație a considerat neprielnică o schimbare radicală ca cea privind conducerea unui spital.”

Ce a avut Consiliul de reproșat la adresa Alinei Stancovici? „În primul rând, o relație deficitară de comunicare între președintele Romeo Dunca și managerul spitalului, discuții care uneori au loc și nu-și au fundamentul nici firesc, nici moral. Apoi este o parte prevăzută în contractul de management prin care managerul își asumă reducerea cuantumului arieratelor în fiecare an în jur de 5, 6 milioane. Asta nu s-a îndeplinit. Dar noi am luat în considerare că este o perioadă foarte dificilă de a face asemenea reduceri și de a reuși să scăpăm de datorii acum, în perioada asta de pandemie.”, ne-a mai precizat Paul Purea. La toate acestea se adaugă facturile extrem de mari la gaz și curent, facturi care s-au dublat sau chiar s-au triplat.

Pentru a ajuta spitalul, Consiliul de Administrație a stabilit ca o comisie să meargă la București să ceară ajutor Ministerului Sănătății pentru Spitalul Județean.

De cealaltă parte, decizia de astăzi nu i-a picat deloc bine președintelui Dunca. „Cifrele vorbesc, eu nu comentez. Aveți un raport, aveți niște cifre, în rest să comenteze cine are de comentat. Probabil că cei din Consiliul de Administrație știu mai bine și or să găsească soluțiile împreună cu doamna manager să îndrepte situația financiară a spitalului.”, a declarat Romeo Dunca pentru Express de Banat. Cât privește disponibilitatea doctorului Purea de a „vindeca” relația cu managerul Stancovici, președintele Consiliului Județean nici nu vrea să audă. „Nu e nevoie să fie nimeni niciun liant, important e că sunt niște cifre și alea vorbesc. Probabil Consiliul de Administrație va găsi să o asiste pe doamna manager să-i dea soluțiile cele mai bune, să o ajute în munca dânsei, și împreună să aducă Spitalul pe linia de plutire și să reducă, nu numai să oprească pierderile. Eu am făcut toate eforturile anul trecut și am dat niște sume mult mai mari față de posibilitate. Probabil o să o consilieze pe doamna ca să reducă datoriile.”, a concluzionat Romeo Dunca.

banner 970 x 250