Doctorul Constantin Lupu, cel care a conceput concertul simfonic din Peștera Românești, cetățean de onoare al județului Timiș

pestera romanesti

Medicul Constantin Lupu, cunoscut ca personalitate a vieții medicale în domeniul specialității Neurologia și psihiatria copilului și adolescentului, va fi cetățean de onoare al județului Timiș. Decizia a fost luată, la propunerea conducerii CJ Timiș, de consilierii județeni.

Constantin Lupu s-a născut în 1936, iar între anii 1942 – 1953 a urmat cursurile Liceului „Moise Nicoară” din Arad. În 1953 a început cursurile la Facultatea de Medicină Generală din Timișoara, pe care a absolvit-o în 1959, cu media 10.

Iubitor de sport și natură, Constantin Lupu a fost cooptat, în 1953, în conducerea Clubului Sportiv Politehnica Timișoara, unde a activat mulți ani fiind recompensat cu titlul de „Veteran al Sportului din Timișoara”. Tot în 1953 a fost ales Președintele Comisiei de Turism – Alpinism – Speologie din cadrul Consiliului de Educație Fizică și Sport a Reg. Banat apoi Jud. Timiș.

După absolvirea Facultății de Medicină, în 1959, a început activitatea ca medic la Săvârșin – Petriș pe Mureș, apoi la Teremia Mare, unde la 30 august 1962 a inaugurat Aeroportul Aviasan Teremia, pentru urgențe medicale.

În 1962 a obținut, prin concurs, postul de secundar (rezident) în specialitatea medicală dedicată cunoașterii, studiului și tratamentelor bolilor neuropsihice. A frecventat cursurile Universității Carol Davila din București – Facultatea Specializare – Perfecționare a Medicilor și Farmaciștilor, și cursul de Genetică Umană, absolvite în 1965. În anii 1967-1968 a absolvit și cursurile Facultății de Medicină Militară București, avansând la gradul de Locotenent Major apoi Căpitan, Maior, Locotenent-colonel (R).

În august 1965, împreună cu Dr. P. Arcan și Dr. Eliza Ionescu, Constantin Lupu a pus bazele Centrului Clinic de Neuropsihiatrie Infantilă din Timișoara, devenit model în țara noastră și pentru specialiști din alte țări. Timp de 28 ani (1980-2008) a fost medicul-șef al acestei instituții medicale importante. În 1994 a obținut titlul de Doctor în Medicină la UMF Carol Davila București cu teza „Repercusiuni psihosociale la populația din zona de cutremure repetate Banloc-Voiteni 1991”.

La 30 ianuarie 1990, Constantin Lupu a fondat prima Asociație Medicală Independentă ONG din țară: Societatea de neurologie psihiatrie a copilului și adolescentului din România.

În paralel cu activitatea profesională s-a ocupat și de pasiunea pentru sport, natură și muzică clasică. Astfel, în 1975 a înființat Clubul Speotimiș, împreună cu care desfășoară activități de explorare și cartare a peșterilor din Banat și din țară. El este cel care a conceput concertul simfonic din Peștera Românești, inaugurat în 11 octombrie 1984. În 2004, medicul a primit titlul de cetățean de onoare al localității Tomești, pentru promovarea zonei Bega-Luncani și Bega-Poieni.

Și în prezent, doctorul Constantin Lupu consultă copii, adolescenți și familiile lor, publică articole de specialitate scrie cărți despre istoria copiilor și a copilăriei, participă la sporturile de munte și la concertele de la Românești.

Foto: romania24.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/