Doctorul care aduce zâmbetul! Lugojul are cabinet stomatologic școlar pentru elevi

Cabinetul medical școlar de stomatologie din incinta Liceului Tehnologic „Valeriu Braniște” este singurul de acest fel din municipiul Lugoj, însă numărul elevilor care îi calcă pragul nu este foarte mare.

Serviciile medicale oferite copiilor care locuiesc în Lugoj sunt gratuite și se desfășoară și pe durata vacanțelor, dar mulți părinți din municipiu nu știu de existența acestuia. Cabinetul stomatologic funcționează lunea, în intervalul orar 13.00-20.00, și de marți până vineri, în intervalul 8.00-12.00. Totodată, munca medicului stomatolog Ciprian Brîndușoni presupune și deplasarea pe teren, de marți până vineri, începând cu ora 12.00 și joi, de la 15.00.

„Munca de teren presupune colaborarea cu alte școli din Lugoj. Obiectivul este identificarea problemelor stomatologice cu care se confruntă copiii și mai ales educația dentară a copiilor, indiferent de cabinetul medical la care aleg să meargă ulterior.”, precizează medicul stomatolog Ciprian Brîndușoni.

Atât copiii, cât și părinții trebuie să conștientizeze că o dantură sănătoasă se datorează nu numai unei alimentații echilibrate, ci și unei igiene riguroase, corect efectuate. Din păcate, este dificil pentru un singur medic să acopere necesitățile de natură stomatologică ale copiilor și, în acelaşi timp, să deruleze suficiente campanii de informare în municipiu, astfel încât informația să ajungă la elevii din toate școlile. În mod normal, Lugojul ar avea nevoie de mai multe cabinete stomatologice, deoarece ar trebui să existe un medic pentru fiecare 2.000 de copii, or în municipiu sunt peste 7.000 de copii.

În anul 2017 cabinetul stomatologic școlar a beneficiat de o înnoire a aparaturii, ajungând astfel mai aproape de tehnica medicală actuală, suma totală alocată fiind 27.000 de lei. Cu toate acestea, problema stringentă cu care se confruntă cabinetul este bugetul limitat alocat pentru achiziționarea materialelor necesare, precum dezinfectant, material pentru obturații și altele. Dacă până acum suma era de 1.000 de lei, anul acesta a fost redusă la 500 de lei, insuficientă pentru a cumpăra materiale un an întreg, lucru ce limitează activitatea medicului stomatolog lugojean, menită să îi ajute pe elevi.

Cu speranța că lucrurile se vor schimba și la Lugoj, medicul stomatolog Ciprian Brândușoni încurajează părinții, dar și școlile din municipiu să faciliteze și să acorde interes campaniilor de educație dentară, contribuind astfel la sănătatea copiilor.

Pentru a beneficia gratuit de serviciile cabinetului stomatologic școlar de la Lugoj, singura cerință este ca elevii să aibă un carnet vizat pe anul școlar în curs ori o adeverință de la unitatea de învățământ.