Doar trei politicieni din Caraş-Severin au transmis mesaje de Ziua Mondială a Libertăţii Presei!

Oamenii politici îşi amintesc de presă, de regulă, în doar două situaţii: când vor să transmită mesaje către electorat, deci în momentul în care au un interes direct, şi când se scrie în presă despre ei. Din Caraş-Severin, azi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, au făcut excepţie doar trei dintre principalii oameni politici din judeţ.

Astăzi, 3 mai, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, oamenii politici trimişi în cele mai importante funcţii publice de alegătorii din Caraş-Severin ne-au tratat cu sictir pe toţi jurnaliştii. Din 7 parlamentari, doar doi au transmis public mesaje de Ziua Libertăţii Presei. Nici preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, nici prefectul Matei Lupu, nici primarii de municipii şi oraşe nu au făcut notă discordantă.

Singurii care şi-au dedicat azi câteva minute pentru a marca sărbătoarea mondială din 3 mai a jurnaliştilor au fost parlamentarii PNL de Caraş-Severin, senatorul Marcel Vela şi deputatul Valeria Schelean, şi vicepreşedintele PMP al Consiliului Judeţean, Ionuţ Popovici.

O misiune nobilă: interesul public

„Dragi prieteni,

Politicianul și jurnalistul, deși par în tranșee opuse, ambii au o misiune comună și nobilă: interesul public. Am avut onoarea să cunosc jurnaliști cu agende epuizante, oameni deosebiți, care cu pasiune și patriotism au fost mereu la datorie.

Pentru că astăzi este Ziua mondială a libertății presei, a celor care și-au neglijat familiile pentru a aștepta neclintiți știri în premieră, indiferent de vreme și de vremuri, a celor care își riscă viața în zonele de conflict, a celor care, prin analizele și dezbaterile lor, aduc în piața publică subiecte și probleme importante, alături de voi, haideți să le urăm împreună – «La mulți ani frumoși!»

Iar pentru jurnaliștii care au căzut la datorie în această săptămâna, indiferent de naționalitatea lor, sincere condoleanțe și să se odihnească în Pace!“, a transmis public senatorul Marcel Vela, pe pagina sa de Facebook.

Presa trebuie să fie liberă!

„Presa trebuie să fie liberă! Indiferent de vremuri, indiferent de guverne, indiferent de conducători și interesele lor! Libertatea presei trebuie să fie obligatorie pentru o democrație sănătoasă. Iar România are nevoie de această democrație mai mult ca oricând! Vă urez, dragi jurnaliști, ca, de-a lungul întregii voastre cariere, să găsiți tăria de a rezista tuturor presiunilor. Vă doresc să scrieți onest, echilibrat, incisiv când este cazul, pentru că întreaga societate are nevoie de voi și de dezvăluirile voastre! La mulți ani, de Ziua Mondială a Libertății Presei!“, a fost mesajul de pe pagina de Facebook a deputatului Valeria Schelean.

Întru consolidarea democraţiei

„Sunt onorat să vă transmit, cu ocazia Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei, pe care o aniversăm la 3 mai, gânduri mele de apreciere şi reală consideraţie pentru profesionalismul şi obiectivitatea care definesc colaborarea noastră. Este un bun prilej pentru a reitera importanţa rolului pe care mass-media, Dumneavoastră, jurnaliştii îl aveţi în consolidarea democraţiei, în apărarea şi promovarea libertăţilor cetăţeneşti fundamentale.

Vă doresc să vă păstraţi condeiul la fel de ferm şi nepărtinitor ca şi până acum şi vă mulţumesc pentru dialogul nostru deschis pe care l-am avut și pe care ni-l dorim şi în continuare.

În fiecare an, la data de 3 mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991.

Ziua Libertăţii Presei există pentru a recunoaşte, astfel, sacrificiile făcute pentru libertatea presei şi pentru a demonstra guvernelor unor astfel de ţări că libertatea de exprimare este un drept de necontestat. Practic, jurnaliştilor din întreaga lume trebuie să le fie garantat dreptul de a informa opinia publică în mod deschis şi fără teamă“, a scris tot pe cunoscuta reţea de socializare Ionuţ Popovici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Noi le mulţumim, oricum, tuturor politicienilor din judeţ. Pentru că, din reacţiile lor de-a lungul timpului, ne-am convins că textele jurnalistice nu îi lasă indiferenţi. Chiar dacă asta înseamnă că ziariştii incomozi sunt chemaţi în instanţă de politicieni și nu numai, personalități efemere care cred că ei și numai ei dețin adevărul absolut.