Doar cinci localități din Caraș-Severin au asistent medical comunitar. În alte județe sunt zeci!

close up of doctor holding hand of senior patient and consoling him during medical visit at home.

Asistentul medical comunitar este persoana care oferă ajutor de specialitate și consiliere la domiciliul pacienților. Dacă în alte județe există zeci de astfel de angajați, în Caraș-Severin sunt doar 5.

„În județul Caraș-Severin, începând cu anul 2010, când a fost demarată procedura de înființare a asistenței medicale comunitare, nu am avut o deschidere, noi, ca județ, spre această asistență. Județe limitrofe au un număr de 30, 40 de asistenți comunitari. La noi nu am avut decât 3, iar în ultimii doi ani am ajuns la 5. Ideea de asistență comunitară trebuie extinsă și la nivelul județului.”, spune directorul Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin, Dan Miloș.

Un asistent medical comunitar asigură furnizarea de servicii integrate, medicale și sociale, flexibile și adecvate nevoilor beneficiarilor, acordate în mediul în care aceștia trăiesc prin utilizarea eficientă a serviciilor acordate în cadrul pachetului de bază, punerea accentului pe prevenție și continuitate a serviciilor.

– identifică problemele medico-sociale ale comunității de care se ocupă (poate fi o comună, un sat, o regiune)

– realizează educația pentru sănătate și profilaxia bolilor, prin promovarea unui stil de viață și mediu sănătos;

– are în vedere mobilizarea populației pentru participarea la programele de vaccinări, controale medicale profilactice etc.;

– se ocupă de promovarea sănătății reproducerii și planificarea familială;

– are în vedere îngrijirea și asistența medicală, precum și îngrijiri paleative la domiciliu, curativă și de recuperare, în vederea reinserției sociale.

„Ne-am dori să preluăm procedura din Austria, Germania. Acești asistenți merg la persoana respectivă, mai ales la cele cu probleme, la orele la care ar trebui să își ia medicamentele. Ne dorim ca acești asistenți comunitari să ajute, să preia din problemele comunității, să aducă la cunoștința conducerii comunelor, în special, totul pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății populației, a demografiei.”, consideră prefectul Ioan Dragomir.

În prezent, în județul Caraș-Severin există câte un asistent medical comunitar în Slatina Timiș, Șopotu Nou, Bănia, Carașova și Dognecea. Procedura spune că primăriile sunt cele care, dacă doresc, înființează postul de asistent comunitar pe care îl includ în organigramă. Fondurile pentru salarii vin de la Ministerul Sănătății, ajung la DSP și apoi la primării. Până vin banii de la Ministerul Sănătății, plata salariilor acestor asistenți cade în sarcina administrațiilor locale, sumele fiind ulterior decontate.

Asistentul medical comunitar, care trebuie să fie asistent medical generalist, este plătit, la fel ca ceilalți asistenți din domeniu, în baza Legii 153.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/