19 intervenții în fiecare zi a anului 2022 pe agenda ISU Caraș-Severin! Numărul situațiilor de urgență, în creștere!

accident ilova (1)

S-au înmulțit situațiile de urgență în Caraș-Severin în anul 2022. Angajații ISU „Semenic” au avut în medie 19 intervenții/zi. Jumătate dintre ele au reprezentat misiuni ale echipajelor SMURD care au acordat primul ajutor și asistență medicală de urgență.

17.007 apeluri prin 112 au fost preluate anul trecut de dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin, cu peste 3.000 mai multe decât în 2021. Numărul intervențiilor în situații de urgență a crescut cu 13% comparativ cu anul 2021, ajungând la 6.878 de intervenţii, rezultând o medie de peste 19 intervenții/zi. Dintre acestea, 3.325 reprezintă intervențiile echipajelor SMURD care au asigurat prim ajutor calificat și asistenţă medicală de urgenţă. Pe lângă aceste misiuni, echipajele SMURD au mai intervenit la alte 106 misiuni specifice (descarcerare, asistenţă persoane etc).

Incendiile constituie, în continuare, unul din principalele situații gestionate de pompierii militari cărășeni. S-au înregistrat în total 876 de intervenţii pentru stingerea incendiilor, cu 181 mai multe decât în anul precedent, 555 dintre acestea fiind incendii de vegetaţie uscată și altele.

Principalele cauze de producere a incendiilor au fost:

  • instalaţiile/echipamentele electrice defecte sau improvizate;
  • focul deschis;
  • coşurile sau burlanele de fum defecte sau necurăţate;
  • fumatul;
  • sistemele/mijloacele de încălzire defecte sau improvizate;
  • acțiunea intenționată;
  • cenușă/jar/scântei de la sistemele/mijloacele de încălzire.

Au mai fost înregistrate:

  • 1.865 de intervenţii din categoria alte situaţii de urgenţă (inundaţii şi fenomene meteorologice periculoase, misiuni pirotehnice, evenimente publice de amploare etc.);
  • 385 de misiuni pentru protecţia comunităţilor (acțiuni pentru protecţia mediului, salvări de animale din medii ostile etc.);
  • 319 cazuri de asistență persoane (transport persoane supraponderale, persoane rămase blocate, căutare-salvare persoane rătăcite sau posibil înecate, tentative de suicid etc.).

Activitățile pe linie de asanare pirotehnică s-au concretizat în 33 misiuni de asanare a muniţiei rămase neexplodate pe teritoriul judeţului Caraş-Severin, precum şi 4 misiuni de distrugere a muniţiei asanate.

Comparativ cu anul 2021, a crescut numărul persoanelor salvate, de la 368 la 415, dintre care 20 au fost copii. Ca urmare a situaţiilor de urgenţă din perioada analizată, 35 persoane au fost rănite, din care 2 copii, iar 9 persoane adulte au decedat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/