Fostul primar al Reșiței, Mihai Stepanescu, se pregătește să iasă luna aceasta din pușcărie după ce a fost condamnat pentru fapte de corupție, dar Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara s-au întors joi în Primărie!
Organele de cercetare penală ar fi ridicat documente legate de stația de asfalt din proprietatea municipalității, stație de asfalt care o bună bucată de timp a fost folosită într-o formă sau alta și de firme private. Despre aceste lucruri, Sava Giuricici, fostul director al Direcției pentru Întreținerea și Repararea Patrimoniului Consiliului Local Reșița ar fi fost luat la întrebări de procurorul DNA chiar cu ocazia acțiunii de joi. Primarul Reșiței, Nelu Popa, a confirmat pentru expressdebanat.ro vizita DNA-ului în primărie, mai exact, la Direcția pentru Întreținerea și Repararea Patrimoniului. „Vă pot confirma faptul că a fost cineva de la DNA și a solicitat anumite documente de la secția noastră de întreținere și reparații. Eu am fost plecat din țară, nu cunosc detalii. Le-am pus la dispoziție ceea ce ni s-a solicitat, alte amănunte nu cunosc”, ne-a mărturisit edilul-șef.
Despre stația de asfalt și despre afacerile din jurul acesteia s-a tot vorbit, ocazie cu care a fost amintit mai de fiecare dată numele fostului viceprimar și apoi viceprimar cu atribuții de primar Ioan Crina. La scurt timp după ce a ajuns primar al Reșiței, în august anul trecut, Nelu Popa a explicat ce anume s-a petrecut la stația de asfalt și cum ar fi fost păgubit orașul. „Stația de asfalt este proprietatea Reșiței, numai că, în 2012, s-a dat o hotărâre de consiliu local ca stația de asfalt să poată efectua servicii pentru terți. Cu materia lor primă! Practic, noi puteam produce asfalt pentru clienți urmând să încasăm doar cuantumul cheltuielilor indirecte. Această operațiune s-a făcut într-un mod care nu poate fi justificat financiar! Stația de asfalt nu lucrează niciodată de la gol la gol, are niște buncăre în care se pun aceste materiale și ea nu lucrează până se golesc toate, iar când vine clientul nu se lucrează de la gol la gol. Întotdeauna în buncăre rămân materiale. Bitumul, care costă 1.300 de dolari tona, era amestecat cu al nostru, al Primăriei. De acest gen de servicii a beneficiat o singură firmă!”, a explicat Popa în plenul Consiliului Local, cu trimitere directă la SC Speed Prod și Ioan Crina.
Ioan Crina, fostul viceprimar, actualemente consilier județean, a respins din start orice implicare în povestea stației de asfalt: „Eu nu am luat pe firma mea de acolo. Să fie clar! Nu apare Speed acolo. Nu există acte? Nu vede pe cine a facturat?”. Tot în august 2016, Sava Giuricici recunoștea că s-a întâmplat ca direcția pe care o conducea să nu poată efectua propriile lucrări deoarece „la Stație se afla în producție mixtura asfaltică a beneficiarului, iar noi eram în imposibilitate de a ne produce mixtura necesară”.
Cum au stat cu adevărat lucrurile urmează să aflăm de la procurorii DNA. Dintr-o ordonanță de clasare sau, cine știe, poate dintr-un nou rechizitoriu urmat de trimiteri în judecată! Cert este că, în luna august 2016, la inițiativa lui Nelu Popa, Consiliul Local a revocat Hotărârile de Consiliu Local din 2012 încoace prin care firmelor private li s-a permis să-și producă asfalt, cu propriile materii prime, în stația de asfalt a orașului.