Procurorii anticorupție din Timișoara au demonstrat cu mult înainte de a ieși la iveală amatorismul polițiștilor de la Caracal că, din sistem, dispar profesioniștii și oamenii cu experiență, consecințele fiind dramatice!
Ceea ce s-a întâmplat în casa ororilor lui Gheorghe Dincă, dar mai ales modul în care s-a intervenit de către oamenii legii, nu miră chiar pe toată lumea. Procurorii DNA Timișoara, spre exemplu, au concluzionat de mult că în Poliție și structurile militarizate nivelul de competență se reduce semnificativ de la o zi la alta. Totul, după ce au descoperit că în cadrul Penitenciarului Arad există o practică a unor ofițeri și agenți de penitenciare, pentru încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, pe bază de șpagă! Banii murdari ajungeau la un membru al comisiei de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara, șeful Secției Clinică Medicină Internă, Eugen Silviu Poșiar!
Cum pensia e aproximativ egală cu veniturile salariale din activitate, în rândul personalului s-au intensificat preocupările de pensionare din motive medicale, o mare parte dintre angajați solicitând concedii medicale cu scopul de a obține clasarea ca apt limitat. Dar situația respectivă nu e valabilă doar pentru Penitenciarul Arad. Potrivit Ordinului privind organizarea, funcționarea și atribuțiunile comisiilor de expertiză medico-militară, publicat în Monitorul Oficial nr. 35/16.01.2013, comisia de expertiză medico-militară a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara evaluează toți angajații din sistem din județele Timiș, Arad și Caraș-Severin, astfel că situația se poate dovedi a fi mult mai gravă.
Tot mai mulți angajați din sistem au ajuns astfel la șeful Secției de Boli Interne din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara, dr. Eugen Silviu Poșiar, membru în comisia de Expertiză Medico – Militară în cadrul spitalului. Acesta, spun procurorii DNA, se ocupa de clasarea ca apt limitat pentru cei care doreau să iasă la pensie, în ciuda faptului că, în realitate, nu îndeplineau condițiile necesare. „Inculpatul Poșiar, în situația în care pacientului nu îi sunt identificate afecțiuni care pot reprezenta un impediment în desfășurarea activității profesionale, procedează la stabilirea unui diagnostic nereal, cu boli de inimă, la nivel arterial (despre care se afirmă că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante), probleme pulmonare ori alte afecțiuni grave. Pe baza acestor diagnostice, medicul acordă internări și concedii medicale de câte 30 de zile pe care le prelungește apoi până la limita a 90 de zile. După expirarea celor 90 de zile de concediu medical, la nivelul unității se întocmesc actele necesare programării în fața comisiei de specialitate, iar în situația obținerii clasării ca apt limitat angajatul primește un concediu medical pentru încă 30 de zile”, au explicat procurorii DNA.
În penitenciarului Arad s-a creat chiar un limbaj specific cu privire la aceste pensionări pe motive medicale și anume, perioada de 90 de zile de concediu medical premergător obținerii avizului este denumită „plecare la curs”, iar cele 30 de zile de concediu medical ulterioare avizului sunt referite ca „plecare la specializare”.
S-a ajuns aici ca urmare a unei Hotărâri de Guvern! Cadrele militare în activitate (inclusiv funcționarii de penitenciare), indiferent de vârstă, care au o vechime efectivă în serviciu de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani ca militar, au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială și sunt trecute în rezervă sau direct în retragere ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară. Din datele deținute, în perioada 07.11.2016-10.07.2018 au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condițiilor legale nu mai puțin de 26 de angajați din cadrul Penitenciarului Arad. Numai că acest fenomen tinde să ia amploare în ultimul timp și în rândul cadrelor din Penitenciarul Timișoara sau din rândul ofițerilor și agenților de poliție judiciară din județele arondate Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara!
„Pensionarea anticipată pe caz de boală a unor funcționari publici care în realitate nu suferă de afecțiuni medicale și nu îndeplinesc condițiile pentru a fi clasați ca apt limitat sau inapt pentru serviciu creează dezechilibre și afectează categoriile de personal pentru care au fost prevăzute astfel de beneficii. De asemenea pensionarea în această modalitate a unor funcționari publici, înainte de îndeplinirea condițiilor de vârstă prevăzute de lege este de natură să creeze dezechilibre instituționale prin lipsa de personal specializat, fiind cunoscut faptul că pentru angajarea unui funcționar public cu statut special cum sunt cei din cadrul administrației penitenciarelor ori ai poliției, trebuie parcurse etape premergătoare de pregătire profesională fiind vorba despre domenii specializate. Or, pensionarea unor funcționari din aceste categorii profesionale înainte de îndeplinirea condițiilor legale, prin aplicarea speculativă și ilicită unor prevederi speciale care nu au aplicabilitate, limitează potențialul de dezvoltare a societății prin necesitatea de a asigura resurse necuvenite acestora. Dezechilibrele ce pot fi create sunt reflectate de numărul mare al angajaților Penitenciarului Arad care au fost pensionați într-un termen scurt, respectiv 26 de angajați în mai puțin de doi ani dar și de numărul mare al celor care au inițiat sau urmează să inițieze astfel de demersuri”, au concluzionat procurorii DNA.
foto: adevarul.ro