DNA a trimis în judecată toată conducerea Primăriei Domaşnea

explo 1000x200

DNA a trimis în judecată toată conducerea Primăriei Domaşnea, dar şi mai mulţi consilieri locali pentru infracţiuni de corupţie şi fraudarea fondurilor APIA.

Procurorii DNA arată că Petru Lorinţ, primar al comunei Domaşnea, este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals.

Petru Benghia, la data faptelor viceprimar al comunei Domaşnea, a fost deferit justiţiei pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, săvârşită în formă continuată.

De aceeaşi infracţiune mai sunt acuzaţi Zărie Benghia şi Ioan Românu, consilieri locali, în timp ce Cornelia Cloşan, la data faptelor bibliotecar la Primăria Domaşnea, a fost trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la aceeaşi infracţiune.

„În perioada 2013-2014, inculpatul Lorinţ Petru, în calitate de primar al comunei Domaşnea (…) şi împuternicit al Consiliului Local Domaşnea, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false sau inexacte în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru un teren de 418,90 ha, reprezentând pajişti alpine. O parte din aceste documente atestau în mod neadevărat faptul că pentru suprafeţele respective au fost efectuate lucrări de întreţinere/curăţire de către Primăria Domaşnea în regie proprie, cu angajaţi ai instituţiei, dar şi cu beneficiari ai ajutorului social”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii au apreciat că primarul, procedând în acest mod, a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de peste 550.000 de lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

CITEȘTE ȘI: [UPDATE] Primarul şi viceprimarul din Domaşnea, trimişi în judecată de DNA!

„Pentru a zădărnici aflarea adevărului în prezenta cauză penală, la data de 5 septembrie 2015, inculpatul Lorinţ Petru, în aceeaşi calitate, a emis o adresă cu conţinut fals privind situaţia persoanele beneficiare de ajutor social care ar fi trebuit să participe la efectuarea presupuselor lucrări de întreţinere/curăţire a pajiştilor alpine precum şi situaţiile lunare, în format olograf şi tehnoredactat, cu activităţile în concret realizate”, se mai menţionează în comunicat.

Anchetatorii au constatat că adresa respectivă a avut la bază un registru întocmit în fals, în cursul lunii august 2015, de către Cornelia Cloşan, lucru care era cunoscut şi de primar. Cornelia Cloşan mai este acuzată că a determinat cu intenţie un număr de cinci persoane să semneze fără vinovăţie, în fals, registrul pentru evidenţa lucrărilor de întreţinere a păşunilor alpine.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Zărie Benghia, Petru Benghia şi Petru Lorinţ, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraş-Severin.

„Clientul meu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni cunoscute deja de dumneavoastră, ar fi de precizat că vorbim de fonduri luate pentru Primăria Domaşnea, nu pentru persoana sa şi vă rog să aveţi în vedere prezumţia de nevinovăţie de care se bucură până la pronunţarea unei sentinţe definitive în acest dosar”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin, apărătorul primarului Petru Lorinţ.

Petru Lorinț este primarul care dă cu pumnul. La propriu! Edilul-șef al comunei Domașnea e judecat pentru comiterea infracțiunii de loviri și alte violențe, după ce a băgat un consătean în spital. Dosarul e pe rolul instanțelor, dar Lorinț a fost reales pentru încă patru ani în fruntea comunei pe care o conduce dictatorial, chiar dacă avea deja un dosar penal în cercetare. Acum are şi al doilea dosar penal şi se pare că lucrurile nu se vor opri doar aici…