Consilierii locali ai Timișoarei au refuzat, în cea mai recentă ședință, să aprobe relocarea animalelor de la Grădina Zoologică, după că Executivul primăriei a cerut scoaterea acestora din inventarul parcului, dar nu a precizat și cine le va găzdui pe viitor.
Pe ordinea de zi a ultimului plen, aleșii locali au avut de votat un proiect de hotărâre pentru aprobarea „relocării/ disponibilizării/scoaterii animalelor din inventarul colecției Grădinii Zoologice a Municipiului Timișoara”.
Grădina Zoologică din Timișoara a fost închisă la finalul lunii noiembrie a anului trecut, iar de atunci și până acum nu au putut fi relocate decât animalele pe care primăria le avea în custodie. Este vorba despre doi șerpi, care au fost duși la Universitatea de Agronomie, și de alte patru specii – mara, porcii spinoși, macacii japonezi și suricatele – care au fost ridicate de proprietar.
Aleșii locali au cerut Executivului primăriei să scoată de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre pentru că în acesta nu se afla și informația cu privire la zonele în care animalele ar urma să fie relocate.
„În textul proiectului am regăsit doar un număr foarte mic de animale care aveau o destinație. Pentru celelalte nu știu care este destinația practică. Eu chiar nu înțeleg. Nu suntem la o casare, că nu casăm animale. Trebuie să avem o destinație. Cei 5 urși sunt scoși din inventar pentru că merg la Zoo Reșița, dau un exemplu.”, a spus liberalul Dan Diaconu.
„E o măsură de contabilitate, pentru că majoritatea animalelor fac parte din inventarul orașului și putem să le dăm altora doar cu acordul consiliului local. Până acum nu puteam să semnăm nimic concret până nu ne dați voie să scoatem aceste animale din inventar.”, i-a răspuns primarul Dominic Fritz.
La rândul său, consilierul local PSD Radu Țoancă a spus că scoaterea din inventar a animalelor nu ține de consiliul local. „Câtă vreme închiderea unei grădini zoologice sau a altui obiectiv din Timișoara nu trece prin consiliul local, nici relocarea, redeschiderea nu ar trebui să facă parte din votul nostru. Am înțeles, era nevoie de inventarierea mijloacelor fixe, trebuia o treabă care ținea de notele contabile, că dacă nu, nu are rost această discuție în CL.”, a susținut Țoancă.
O explicație a avut și coordonatorul grădinii zoologice, Călin Călămar. „Noi trebuie să începem să dăm din animale, pentru că animalele alea consumă hrană și consumă bani. Le ținem aici și noi nu producem nimic cu ele, iar grădina nu se poate deschide pentru vizitatori pentru că e în condițiile care e. Și trebuie să facem cumva să dăm animalele care sunt în gestiune la o persoană, la veterinar. Animalele sunt ținute în condiții bune, dar costă să le ținem.”
La Zoo Timișoara sunt găzduite 46 de specii de animale. Primarul Dominic Fritz a spus, în acest context, că Executivul este în discuții cu specialiștii Facultății de Agronomie de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului pentru realizarea unui nou concept pentru funcționarea acestei grădini.
Proiectul de hotărâre a fost scos de pe ordinea de zi, urmând ca un altul, actualizat, să fie prezentat consilierilor locali peste două săptămâni.