Dispăruți fără urmă! Lugojul, inexistent pe harta parlamentarilor timișeni

Dacă un elev nu se prezintă la şcoală un an nemotivat, riscă să fie exmatriculat. Dacă un angajat îl „fentează” pe patron şi nu vine la lucru, e concediat rapid. Dar dacă un parlamentar face asta un an întreg, omul e bine mersi, mai dă un interviu pe la TV sau este chiar avansat… ministru. În ultimul an, în municipiul de pe Timiş nu s-a ţinut nicio audienţă la cabinet. Să fie al doilea municipiu al judeţului Timiş inexistent pe lista politicienilor din toate partidele?

La alegerile din 2016, lista parlamentarilor de Timiş cuprindea, la Camera Deputaților: PSD – Călin Dobra, Alfred Simonis, Adrian Pau, Bianca Gavriliță; PNL – Marilen Pirtea, Ben-Oni Ardelean, Pavel Popescu; USR – Cătălin Drulă; ALDE – Marian Cucșa şi PMP – Cornel Sămărtinean, iar la Senat, PSD – Eugen Dogariu, Adrian Diaconu; PNL – Alina Gorghiu şi USR – Nicu Fălcoi. Dintre aceştia, Călin Dobra a cedat postul de parlamentar pentru a prelua şefia Consiliului Judeţean Timiş.

Purtătorii numelor de pe listă au fost rar văzuţi prin Lugoj, la audienţe în care să-i asculte pe cetăţenii care i-au ridicat, prin votul lor, în dregătorie. Atunci când au venit, au fost pe post de suport la diferite campanii electorale sau pentru a aplana sau tranşa conflictele politice ale subordonaţilor din teritoriu.

Scuza tipică a parlamentarilor de Timiş, care ar trebui să ne reprezinte, este că audienţele se pot ţine şi online, unde omul întreabă de „mere”, i se răspunde de „pere” şi totul se încheie cu un răspuns vag sau o amânare. Ca să mai vorbim că nea Vasile, omul de rând, nu are nici computer şi nici acces la internet, fiind rupt total de cei pe care i-a mandatat să îi reprezinte interesele.

La PSD, vremurile când Sorin Stragea îşi respecta mandatul de deputat şi acorda regulat audienţe, în regim cel puțin lunar, au trecut de mult. La fel, au apus și la Făget vremurile când Dorel Covaci, destoinicul primar devenit deputat, ținea permanent legătura cu cetățenii. PSD-iștii mai noi au fost activi prin… comunicate și conferințe de presă, chiar și reuniunile electorale fiind cu circuit închis, cum a fost cea de la teatru, cu Bianca Gavriliță în prim plan. Mai activ și mai conectat la realitatea Lugojului a fost Călin Dobra, cel care a abandonat postul de parlamentar, în favoarea președinției CJT.

La aliații ALDE, Marian Cucșa a fost la Făget, mai puțin la Lugoj. În perioada când filiala lugojeană a fost condusă de Iosif Groza, prezențele au fost mai dese, dar doar sub formă de conferințe de presă. Culmea, cel mai activ parlamentar în relația cu Lugojul a fost vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, care a venit de trei ori la Lugoj, dar în calitate de scriitor, la lansarea volumelor sale.

La Pro România, tăcere totală. Adrian Pau, trecut din ianuarie 2019 la Pro România, nici nu are cabinet parlamentar la Lugoj. PMP-istul Sămărtinean a venit la Lugoj doar pentru a face ordine în filiala măcinată de scandaluri, înlocuind doi lideri de partid. Cât despre UDMR-ul local, viața sa e foarte discretă.

PNL își va amenaja un nou cabinet parlamentar. „Suntem în curs de amenajare a spațiului pe care-l deținem la fosta Baie Comunală. Acesta va putea fi pus la dispoziția parlamentarilor PNL pentru audiențe, dacă ne vor solicita sprijinul în acest scop. Până în prezent, doar deputatul Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, s-a arătat interesat de problemele reale ale lugojenilor și ale Lugojului, propunând în Parlament anularea datoriilor uriașe ale Spitalului Municipal «dr. Teodor Andrei» și a susținut alocarea unei finanțări pentru viitoarea centură de sud a Lugojului”, a declarat Claudiu Buciu, președintele filialei liberale lugojene, care a obținut cel mai bun scor la europarlamentare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/