Discuții libere despre rolul și puterea femeii. Întâlnire în Macedonia de Nord

erasmus = diplome

Recent, Universitatea Internațională Slaviană din localitatea macedoneană Sveti-Nikole a fost gazda evenimentelor desfășurate în cadrul proiectului finanțat de către Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, intitulat „Pentru a fi o parte reală din tine, dă-mi și tu o parte din tine, societatea mea!”

Proiectul derulat prin Agenția Națională pentru Programe Educaționale Europene și Mobilitate, este implementat de Institutul de Cultură și Arte, în parteneriat cu asociația reșițeană Kreativ Reserch. Timp de trei zile, un grup de 20 de femei din România și Macedonia au răspuns provocărilor lansate de moderatorii întâlnirii, cadre didactice universitare, femei cu experiență în viața publică, în politică, dar și în management, care au împărtășit din experiențe și cunoștințe, au transmis emoții și mai ales sentimentul general de solidaritate.

erasmus + sala

În cuvântul de deschidere, prof. dr. Sonja Rizoska Jovanovska, directorul Institutului de Cultură din cadrul MSU, a subliniat importanța acestui proiect, a împărtășit din experiența sa privind programul Erasmus+ și i-a încurajat pe participanți să profite de fiecare oportunitate creată: „aceasta este o oportunitate unică pentru noi de a face parte din ceva special și de a ne conecta cu oameni din alte țări europene. Astăzi sunt în total zece participanți din România și zece din Republica Macedonia de Nord. Am surprins scene minunate – diferite culturi, diferite limbi și multe zâmbete, se împletesc astăzi în campusul universitar. Atmosfera este plină de emoție și dorință de a cunoaște oameni noi. În aceste trei zile vom face parte dintr-o comunitate în care diferite culturi și cunoștințe se împletesc, creând momente de neuitat și prietenii care vor dura”.

Activitatea s-a desfășurat pe ateliere de lucru, discuțiile fiind centrate pe diferite teme: „Femeile – jucătoare active și contribuția la dezvoltarea comunitară durabilă”, „Cum și în ce mod putem identifica diferențe de gen prin învățarea pe tot parcursul vieții”, „Femeia din mediul rural, păstrătoarea și promovarea tradițiilor”, „Despre rolul învățării pe tot parcursul vieții”.

ileana rotaru

Prof. dr. Ileana Rotaru, coordonatorul asociației reșițene, a menționat că acesta nu este primul proiect pentru că „noi avem o colaborare de 4-5 ani cu Universitatea Internațională Slaviană «Sveti Nikole» din Macedonia de Nord. Am colaborat până acum pe alt tip de proiecte, fiind vorba despre mobilitatea tinerilor, Youth Exchange-Youth Mobility. De această dată proiectul se adresează grupului țintă ceva mai divers, în sensul în care vorbim despre un proiect legat de formarea adulților cu un alt tip de finanțare. Vorbim despre «woman empowerment» – deci creșterea nivelului de conștientizare a puterii femeilor în societate. Proiectul în sine se adresează femeilor din mediul rural și din mediul urban, în sensul în care evidențiază faptul că, pe lângă toate sarcinile profesionale, educaționale și familiale, ar trebui să conștientizeze și o relație de putere pe care acestea o au. Societatea, prin stereotipurile și prejudecățile pe care le instituie, atribuie femeilor un rol în societate, dar, de fapt, se simte ca o relație de putere a societății asupra acestora.

memebre in proiect erasmus+

Din punctul meu de vedere, faptul că fiecare dintre cele zece femei din Reșița, de la tinere și foarte tinere la cele cu vârstă înaintată, împreună cu cele din Macedonia de Nord, au conștientizat că într-adevăr rolurile profesionale și educaționale sunt aceleași și mai mult decât atât, împărtășesc aceleași sarcini pe care le au în casă, în familie, cu rolul de mamă, de soție, bunică etc., roluri care, deși sunt recunoscute la modul formal de către societate, cu toate acestea sunt foarte puțini cei care, din rândul familiei, încearcă să redistribuie aceste sarcini. Ideea este că femeile trebuie să conștientizeze importanța delegării acestor sarcini, faptul că puterea este în mâinile lor și pot, într-o formă sau alta, prin diferite căi și instrumente, să își definească mult mai bine rolul în relația pe care o au cu ceilalți. Cele trei zile de formare și discuții asupra rolului femeii au părut practic insuficiente fiindcă în afară de similarități legate de sarcini, roluri și poziția în societate, nu a fost timp și pentru a aborda, de pildă statutul femeii singure, a mamei care are un copil cu dizabilități, a femeii-îngrijitoare a unor persoane din familie sau din societate. Toate aceste elemente sunt de finețe, dar sunt probleme pe care le știm, însă prea puțin ni le asumăm pentru a le discuta cu franchețe”.

erasmus + afara

La final de proiect vor fi editate câteva produse culturale, pentru promovare și mai bună înțelegere asupra sarcinilor și rolurilor pe care femeile le au, conexiunea dintre femei indiferent de țara de proveniență, din zona Balcanilor și a Europei de Est. „Lucrurile acestea sunt extrem de similare, fiind țări comuniste unde acel egalitarism între femei și bărbați s-a dus într-o direcție extremă, dar în același timp, femeia a fost una dintre «minoritățile» care a avut cel mai mult de suferit. Amintim doar de femeia ca membru de bază al societății ce trebuia să fie obligatoriu purtătoare de copii, în caz contrar era judecată și supusă unor stereotipii, femeia care nu avea controlul asupra propriului ei corp, fiindu-i interzis avortul și multe altele, care se mai păstrează și în zi de azi”, a mai precizat prof. dr. Ileana Rotaru, coordonatorul Kreative Research, asociația reșițeană parteneră în proiect.

erasmus+

erasmus+ culinar

Un moment emoționant a fost marcat în cea de-a doua zi de curs, atunci când, după atelierele de lucru, cei prezenți au avut parte de o seară tradițională deosebită, cu produse naturale și preparate oferite spre degustare, specifice bucătăriei macedonene, dar și celei românești, unde fiecare și-a prezentat într-un mod autentic, câte puțin din cultura gastronomică.

grup erasmus +

Timp de trei zile, cursantele-femei s-au constituit într-o adevărată comunitate în care cele două culturi s-au îmbinat, iar cunoștințele s-au completat, creând-se momente speciale, de mare emoție și prietenii de neuitat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/