Discuții cu mediul de afaceri despre noul PUG al Timișoarei

calea bogdanestilor timisoara sus

Noile direcții de dezvoltare urbanistică din Timișoara au fost discutate, joi, la sediul primăriei, cu mediul de afaceri. Noul PUG urmează să fie aprobat în curând.

Reprezentanții mediului de afaceri au avut o întâlnire joi, la sediul Primăriei Timișoara, cu echipa de specialiști care a coordonat elaborarea noului PUG al orașului. Primarul Dominic Fritz, arhitectul șef și mai mulți reprezentanți ai administrației locale au făcut o prezentare generală asupra documentului.

Finalizarea Planului Urbanistic General reprezintă o etapă fundamentală, care duce evoluția orașului la un nou nivel. Va oferi claritate și predictibilitate pentru toți cei care vor să știe în ce direcție se îndreaptă atât zona în care locuiesc, cât și orașul în ansamblu. Administrația publică și inițiativele private, gestionate într-un cadru de reglementare actualizat și integrat, contribuie în egală măsură să facă din Timișoara un oraș pentru oameni, durabil, sigur, sănătos, prosper și plin de viață”, a declarat Dominic Fritz.

Potrivit Primăriei Timișoara, printre obiectivele principale ale noului PUG se numără corectarea reglementărilor anterioare, care au fost fie insuficiente, fie au dus la o dezvoltare necorelată și lipsită de armonie. Vor fi introduse reguli clare pentru toți în suficient de mare detaliu pentru a simplifica procesul de avizare pentru proiectele mai puțin complexe. Odată aprobat, aceștia se vor putea autoriza direct în baza noului PUG, nefiind necesar un PUZ.

1000x200 dacus 02

În perioada următoare, Planul Urbanistic General va fi publicat pe site-ul municipalității și va intra în perioada de 45 de zile de consultare publică și apoi va intra în Consiliul Local Timișoara pentru aprobare.

Noul PUG este un instrument viu, flexibil, care ține cont de noua realitate a dezvoltării metropolitane a Timișoarei. Vom avea periodic revizuiri ale PUG-ului în funcție de cum se dezvoltă orașul și ce nevoi apar. Tocmai de aceea, am întărit Direcția Generală de Urbanism și Planificare Teritorială cu arhitecți care vor lucra la a menține PUG-ul în pas cu dezvoltarea Timișoarei. Suntem într-un moment strategic, pentru că la finalul anului vor expira toate PUG-urile vechi din țară și nu va mai putea fi prelungită valabilitatea lor. La Timișoara am reușit să evităm un blocaj în dezvoltare tocmai pentru că în următoarea perioadă Consiliul Local va aproba noul PUG”, a precizat edilul-șef.

Planul Urbanistic General actual a fost aprobat în urmă cu douăzeci de ani. Termenul de valabilitate inițial a fost de cinci ani și a fost extins de mai multe ori. Ultimul termen de valabilitate este decembrie 2023.

publicitate si promovare online banner maxagro