La un an de la alegerea (politică) în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, pesedistul Silviu Hurduzeu devine cunoscut şi în capitala Banatului, Timişoara. Cunoscut ca personaj negativ, după Festivalul de Jazz de la Gărâna!
Ajunşi în preajma tradiţionalui festival de folk de la Gărâna, care va aduce şi în acest an în Caraş-Severin nume grele ale genului, suntem în măsură să facem un bilanţ sumbru al acestei veri: Consiliul Judeţean Caraş-Severin nu a sprijinit în 2017 nici unul dintre cele trei mari festivaluri de muzică de la Gărâna. Nici Festivalul de Blues, nici Festivalul de Folk şi, mai ales, nici Festivalul Internaţional de Jazz! În cazul primelor două, e posibil ca organizatorii să nici nu se mai fi sinchisit să ceară o mână de ajutor Consiliului Judeţean. Dar pentru festivalul de jazz, probabil cel mai cunoscut eveniment cultural din Caraş-Severinul ultimilor 20 de ani, Consiliului Judeţean i s-a solicitat mai mereu sprijin.
Nu îi interesează să promoveze nici cultura, nici turismul?!
Cunoscut ca un tip discret, timişoreanul Marius Giura – directorul Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna – a aşteptat să se stingă ecourile ediţiei cu numărul 21 şi apoi a izbucnit! „Oamenii voştri de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, cei care conduc acum Consiliul, chiar vor să-şi bată joc şi de puţinele întâmplări frumoase care mai au loc în Caraş-Severin? Nu îi interesează să promoveze nici cultura, nici turismul?“, ne-a întrebat Marius Giura, la încheierea festivalului de blues organizat la Gărâna din iniţiativa liderului Phoenix, Nicu Covaci.
Întrebarea lui Marius Giura (foto), să recunoaştem, ne-a luat prin surprindere, pentru că venea de la un timişorean! Aşa că l-am rugat să detalieze. „Organizez de peste 20 de ani un festival de jazz cu care se mândreşte tot Banatul. Muzicieni din toată lumea ţin să participe la festivalul de la Gărâna, apreciat de toţi cunoscătorii genului. Şi Consiliul Judeţean Timiş a înţeles că Banatul trebuie să susţină acest eveniment, dovadă că în acest an am primit de la ei un miliard şi jumătate de lei (lei vechi, deci 150 mii RON, n.r.). De la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, însă, în acest an n-am primit nimic! Şi-au bătut joc de mine!
Văd că se tot vorbeşte despre Frunzăverde, câte a făcut sau n-a făcut pentru judeţul vostru, dar până şi Frunzăverde a înţeles importanţa acestui festival, potenţialul turistic şi de imagine pe care îl aduce judeţului Caraş-Severin! Când era el preşedinte la Consiliul Judeţean, mereu ne-a alocat o sumă de bani. Chiar şi 85.000 de euro. Cei care conduc acum instituţia asta din Caraş-Severin m-au dus cu vorba până în ultimul moment, şi pentru o sumă de nimic, vreo 8.500 de euro. M-au chemat la ei la sediu când festivalul începuse! Am aşteptat acolo două ore şi jumătate, trei ore, până n-am mai suportat atâta nesimţire şi am plecat!“, ni s-a confesat timişoreanul Marius Giura.
Contribuţie, 2%! Şi-aia doar pe hârtie!
Ca să înţelegem ce înseamnă aceste sume pentru un festival de anvergura celui de jazz de la Gărâna, l-am întrebat pe Marius Giura care a fost bugetul festivalului în acest an. „400.000 de euro! Iar acum mai am în cont vreo 300 de milioane de lei (lei vechi, deci 30.000 RON), din care trebuie să plătesc impozitele“, ne-a răspuns timişoreanul. Făcându-ne, astfel, să înţelegem că aşa-zisa contribuţie a Consiliului Judeţean condus de Silviu Hurduzeu ar fi însemnat 2% din bugetul total al festivalului! Şi nici măcar banii ăştia nu au fost daţi până la urmă!
Marius Giura şi-a exprimat şi în ziarul argument-cs.ro dezamăgirea faţă de actuala conducere a Consiliului Judeţean Caraş-Severin: „Ăştia de acum şi-au bătut joc de mine, m-au ţinut pe la uşi şi m-au umilit. M-au tot amânat, au organizat tot felul de comisii şi m-au ţinut la uşa preşedintelui în ziua în care festivalul deja începea. Se pregăteau să dea pentru festival o sumă, însă atât de mică, încât nici nu conta. Aşa că, după ore de aşteptare, am plecat. Toţi din judeţ se duc pe la târguri de turism cu bannere şi pliante care prezintă festivalul de jazz de la Gărâna, dar nu mişcă un deget ca să-l susţină. Pe vremea lui Frunzăverde era altfel!”
Pesediştii Grindeanu-Dobra, altfel decât pesediştii Mocioalcă-Hurduzeu!
Pentru că Marius Giura nu a dus discuţia spre zone politice, o vom face noi acum, poate aşa vor înţelege toţi că Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna este mai presus de orgolii politice.
Conducerea Consiliul Judeţean Timiş a fost preluată în vara anului 2016 de către PSD. Preşedinte al CJ Timiş devenea Sorin Grindeanu, preşedintele Organizaţiei Judeţene Timiş a PSD. Odată ce acesta a ajuns premier, preşedinte CJ Timiş a fost ales Călin Dobra, preşedintele executiv al PSD Timiş. Dincoace, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a ajuns tot la discreţia PSD-ului, dar al PSD-ului condus nu de Sorin Grindeanu, ci de Ion Mocioalcă. Acesta l-a împins în faţă pe Silviu Hurduzeu, devenit astfel preşedinte CJCS şi, mai nou?, vicepreşedinte PSD Caraş-Severin. Deci avem două consilii judeţene conduse de acelaşi partid, dar de social-democraţi cu totul diferiţi! Pesediştii din Timiş, prin CJ-ul de-acolo, susţin evenimentul cultural din judeţul vecin, de la Gărâna, pe când pesediştii din Caraş-Severin, prin CJ-ul de-aici, se ascund în spatele uşilor închise când e vorba să sprijine un asemenea eveniment organizat în judeţul lor! Un eveniment cu impact vădit asupra turismului din Caraş-Severin!
Silviu Hurduzeu se lăuda că a fost coleg de şcoală, la Caransebeş, şi de studenţie, la Timişoara, cu Sorin Grindeanu. Cum este posibil, oare, ca doi tineri care au învăţat ani şi ani cot la cot şi care au intrat împreună în acelaşi partid să devină atât de diferiţi odată ajunşi pe funcţii omoloage? Unul, să priceapă ce e bine pentru comunitate, pe când celălalt, nu?! Între situaţiile celor doi, există şi o mare deosebire. Primul este (sau era) şeful partidului în judeţul său, în timp ce al doilea, nu. Să fie Mocioalcă explicaţia pentru managementul de neînţeles al lui Hurduzeu şi al şefuţilor din subordinea acestuia? Să-l strice Mocioalcă într-atât pe Hurduzeu? Ori, pur şi simplu, trezindu-se baştanul judeţului, dar sceptrul aflându-se la partid, Hurduzeu a constatat că are un singur domeniu unde-şi poate face de cap: cultura? Şi-aşa se explică joaca de-a finanţarea Festivalului de Jazz, joaca de-a concursul de director la Teatrul de Vest, joaca de-a rebotezarea Festivalului „Scena ca o stradă“ etc.
Organizat de Fundaţia Culturală Jazz Banat, un ONG dedicat promovării jazzului, condus de către familia Giura şi prieteni ai acesteia, Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna a avut în acest an trecuţi pe afiş, ca parteneri, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Timiş – Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, Institutul Polonez Bucureşti, Centrul de Cultură Germană şi Institutul Francez din Timişoara, Primăria Reşiţa şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Cu ce a contribuit, aşadar, CJCS, conducerea acestei instituţii, la acest eveniment din Caraş-Severin, cu impact judeţean, regional şi (inter)naţional?
„Şi-au bătut joc de mine, m-au ţinut pe la uşi şi m-au umilit!“ – sunt cuvintele directorului Festivalului Internaţional de Jazz, Marius Giura
Sursă foto: andreipartos.ro
CITEŞTE ŞI: Problemele turismului din Caraș-Severin, dezbătute departe de ochii lumii, în Serbia?!