Directorul DSV Timiș: „Avem un rezervor de pestă porcină africană în congelatoarele bănățenilor”

flavius nicoara
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

În mai puțin de o lună, inspectorii sanitar-veterinari din Timiș au depistat și confirmat cinci focare de pestă porcină africană în două ferme Smithfield din județ, la Parța și Pădureni, precum și în gospodării din Șag, Pișchia și Șandra. Autoritățile județene fac apel la oameni să respecte normele impuse pentru limitarea răspândirii focarelor și le cer imperativ să nu cumpere carne și produse din carne din surse neautorizate. 

Cel mai recent, inspectorii DSV au confirmat un focar de pestă porcină la o fermă Smithfield de la Pădureni. Din cele aproximativ 40.000 de animale, vor fi ucise 18.300, cele care se aflau în hala în care a fost depistată boala.

„Pe toată această perioadă, vom monitoriza celelalte 24.000 de capete de porc, iar dacă nu vom găsi semne clinice și modificări anatomo-patologice și rezultatele de laborator vor fi negative în următoarele 8-10 zile, putem spune că salvăm respectivii porci, adică nu îi vom ucide. Operațiunea de ucidere începe astăzi, tot ce vom ucide în următoarele două zile va fi incinerat la fața locului.”, a declarat Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiș.

Autoritățile trag însă un semnal de alarmă important cu privire la zonele din care cetățenii își achiziționează carnea și produsele din carne de porc. Cei de la DSV au depistat mai multe situații ilegale, în ultima perioadă, și au sesizat organele de anchetă.

„În urma operațiunilor de control pe care le-am desfășurat în ultima perioadă, am depistat foarte multe situații ilegale. Am descoperit cetățeni care comercializează pe Internet produse din carne de porc și animale vii. Este interzis, am făcut controale, am făcut sesizare la politie, au deja dosar penal. Vom continua aceste controale și în perioada următoare. Este un posibil vector de transmitere a pestei porcine africane. Pe lângă asta, am descoperit o multitudine de proprietari cu animale neidentificate. Uitați ce frumoși sunt, ăștia zici că sunt din ferma. Astea sunt  condițiile în care anumiți cetățeni își cresc animalele.”, a mai spus Nicoară.

Un apel la responsabilitate a fost lansat de directorul DSV Timiș.

„Luni, medicul veterinar din Pișchia a fost anunțat de un vânător de prezența a două cadavre de porc domestic în pădurea de la Murani. Primul lucru pe care l-am constatat e că porcii fuseseră identificați, dar aveau urechile tăiate. Am recoltat probă, ambii cu pestă. Și vorbim de responsabilitate… Indiferent de mesajele noastre, în continuare ne confruntăm cu situații de genul acesta. Am dat și această lucrare la IPJ să vedem cum reușim să dăm de urma lor. În urmă cu doi ani am avut o situație similară la Coștei. (…) E dosar penal de doi ani. Nu știm nimic ce s-a întâmplat. Nu cred că e o situație cu care ne confruntăm doar în județul Timiș. E posibil ca la noi, numărul de contravenții să fie mult mai mare pentru că, într-adevăr, județul Timiș deține cel mai mare număr de porci, atât în ferme, cât și în gospodăriile populației. Timișul avea 500 de mii de porci în ferme și 48 de mii în gospodăriile populației.”, a explicat Flavius Nicoară.

promovare banner maxagro Muzeul TM

„Nu există nicio conspirație. E doar pestă porcină africană”

Din punct de vedere al sănătății, a explicat inspectorul DSV, omul nu pățește nimic dacă mănâncă produse făcute din carne de porc infectat cu pestă porcină. Totuși, directorul DSV Timiș spune că această carne nu poate fi valorificată pentru că „nu este stabilit încă 100%, dar există o posibilitate ca prin consumul de carne de porc, prin excreții și secreții să poți să transmiți virusul.”

flavius nicoara 2

„Nu există nicio conspirație. E doar pestă porcină africană, lipsă de responsabilitate din partea cetățeanului și uneori este și o abordare mai relaxată a autorităților. Cele 8 luni și jumătate de liniște epidemiologică din Timiș au dus, poate, și la o scădere a vigilenței și a crescătorilor din fermele comerciale, și a cetățenilor care își cresc porcii în gospodării. Din păcate, virusul este prezent permanent. Există un rezervor natural de boală, porcul mistreț.  Cred că în județul Timiș avem două rezervoare. Avem un rezervor de pestă porcină africană în congelatoarele bănățenilor.”, a mai spus Flavius Nicoară.

Medicul veterinar a explicat și faptul că în Vietnam se lucrează la un vaccin împotriva pestei porcine africane, însă și dacă va apărea pe piață, acesta nu se va administra în UE.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/