Realizările directorilor care au avut curajul de a transforma școlile pe care le conduc sunt celebrate an de an în cadrul Galei Premiilor Directorul Anului.
Evenimentul, organizat de Asociația pentru Valori în Educație, reunește reprezentanți ai mediului de afaceri din România, ONG-uri din educație, dar și reprezentanți ai presei, inspectoratelor și Ministerului Educației.
După mai multe runde de jurizare, cei mai buni manageri de școală au fost nominalizați la una dintre secțiunile Egalitate de șanse, Inovare și Antreprenoriat. Pe lista finaliștilor, la secțiunea Inovare, se regăsește și prof. Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic „Valeriu Braniște” din Lugoj.
„Experiența a fost interesantă pentru că eu sunt pus în situația în care să ies din lumea Liceului Tehnologic Valeriu Braniște pentru că a arăta altor școli, altor colegi directori interesați, că există soluții digitale la îndemâna noastră a tuturor, soluții digitale ieftine și foarte ieftine. Totul se reduce la a fi interesat în implementarea lor, la a înțelege utilitatea lor în contextul digital în care trăim. Sigur că mă onorează faptul că fac parte dintre colegii care au putut capta atenția, dar nu sunt eu cel care am captat atenția, ci este practica de zi cu zi din Liceul Tehnologic Valeriu Braniște care a captat atenția. Cred în continuare că succesul acestei desemnări nu îmi aparține în totalitate, ci este succesul colectiv al colegilor mei profesori, al celorlalți angajați ai școlii care susțin ideea asta de digitalizare, inovațiile digitale pe care le implementăm, e succesul elevilor noștri care manifestă deschidere față de utilizarea acestora, al părinților care acceptă faptul că fiul/fiica lor face parte dintr-o astfel de experiență de învățare care include inovație digitală. Sunt desemnat unul dintre cei 5 finaliști ai acestei competiții și cred că nici nu mai am nevoie de altceva. Dacă reușim să îi oferim unui alt coleg, unei alte școli un model de «așa da!», cred că această desemnare și-a atins deja obiectivul, restul sunt doar ierarhizări care ne pot sau nu măguli. Important este că putem oferi aceste idei și altora și, mai mult decât atât, ne întărește convingerea că o astfel de desemnare arată că ceea ce facem este bine. Viața în educație nu este în alb și negru, ci înseamnă și provocări, și reușite, și succes mai mult sau mai puțin garantat, întâmplări fericite și nefericite. Educația este multe la un loc!”, a declarat prof. Cosmin Gheorghe.
Din județul Timiș se află printre finaliști, la secțiunea Antreprenoriat, și prof. Claudia Tatiana Muntean, directorul Colegiului Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara. Asociația pentru Valori în Educație va organiza, pe 9 octombrie, la Ateneu, Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2023.