Problemele financiare ale Spitalului Județean de Urgență din Reșița sunt puse și în spatele lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă!
Directorul medical al Județeanului din Reșița, doctorul Gheorghe Beg, a descoperit la Unitatea de Primiri Urgențe una dintre problemele majore care generează datorii de la o lună la alta în contabilitatea spitalului. Teoretic, managerul Alina Stancovici, precum și predecesorii săi, ar fi putut rezolva situația, însă, potrivit lui Beg, nimeni nu îndrăznește să miște un deget. Și asta pentru că ar trebui să intre pe teritoriul controlat de Raed Arafat, omul de care nimeni nu prea îndrăznește să se lege în România. „Am făcut o analiză recentă asupra cheltuielilor de la UPU, UPU care nu aparține întrutotul spitalului. De ce?! UPU a fost prevăzut cu un buget propriu. UPU are mare cheltuială pe laboratorul spitalului. UPU nu are un laborator al lor, ci consumă din banii spitalului. Plus serviciul de radiologie, unde intră: radiologia plastică, ecografia și imagistica de înaltă performanță. Grosso modo, pe primul trimestru, UPU ar trebui să ne dea 4 miliarde! De aici vine toată cheltuiala spitalului! Nimeni nu a îndrăznit până acum să facă o analiză și să ia banii pe care îi primesc de la minister! De ce?! Bolnavii care sunt văzuți la UPU și care rămân la spital sunt ai spitalului și ne asumăm cheltuielile, dar bolnavii care nu rămân la spital și pleacă pe poarta spitalului sunt strict ai UPU. Sunt în jur de 4.500 de bolnavi pe lună care cheltuie din fondurile spitalului, gaura neagră! Nu ne dau niciun ban, nu e corectă treaba asta pentru că ei aparțin strict UPU-lui! Eu cred că nu deranjăm pe nimeni și suntem foarte corecți în a impune aceste cheltuieli să fie plătite de cine le face. De ce până acum nu s-au făcut?! Pentru că toți directorii au avut teama că vor fi schimbați de domnul Arafat, care este părintele modern al medicinei românești! Noi, specialitățile clinice din spital, mergem jos să oferim servicii/prestări gratuite și pentru aceste prestări de servicii ar trebui spitalul să încaseze bani. Eu nu sunt la UPU angajat, eu am contract cu Spitalul Județean de Urgență Reșița, dar mă deplasez la UPU și consult acei bolnavi. Oare de ce nu se taie și factură pe consultațiile mele clinice?! Niciun director nu și-a asumat să taie factură UPU pentru că le-a fost teamă!”, a comentat directorul medical.
Președintele Consiliului de Administrație al spitalului, doctorul Paul Purea, e de acord cu cele afirmate de Gheorghe Beg: „Aveți dreptate cu Arafat, care a venit el să ne organizeze. Cu timpul se va termina și cu ăsta!” Numai că nu doar cheltuielile făcute de UPU și suportate de spital au dus datoriile la câteva zeci de milioane de lei, atrage atenția reputatul medic. „Este singurul spital județean din România din cele 40-41care are arieratele neplătite! La spitalul nostru nu numai că nu se diminuează, ci din contra, cresc arieratele respective. De la 15 milioane s-a ajuns la 17 milioane! Păi noi suntem pe nisipuri mișcătoare! E adevărat, UPU este unul dintre marile blesteme ale medicinei românești. Într-un spital de natura Spitalului Județean Caraș-Severin există stat în stat! Problema e că nu s-a făcut nimic în favoarea pacienților!”, a adăugat Purea.