ZF Group a anunțat că echipează modelul NIO ET9 cu sistemul de direcție „steer-by-wire”. Astfel, grupul tehnologic își consolidează poziția pe piața sistemelor de șasiu „by-wire” prin noi lansări de serie și comenzi din America și Europa.
ZF va furniza pentru modelul electric de vârf ET9, produs de compania chineză NIO, atât actuatorul volanului – responsabil pentru transmiterea comenzilor de direcție și simularea feedback-ului direcțional -, cât și actuatorul, cu software-ul aferent. Astfel, modelul Smart Electric Executive Flagship va funcționa fără o conexiune mecanică între volan și roțile din față.
„Oferim clienților direcția viitorului. Prin sistemul nostru de direcție steer-by-wire pregătit pentru producție, lansăm era vehiculului definit prin software.”, a declarat Peter Holdmann, membru CA al ZF, responsabil pentru Divizia Chassis Solutions. „ZF se impune, astfel, ca lider tehnologic în acest domeniu și oferă producătorilor auto, precum NIO, noi oportunități în materie de design, confort, funcții de condus și siguranță.”, a mai adăugat el.
Pe lângă NIO, un al doilea producător auto global utilizează deja această tehnologie de direcție la scară industrială, iar ZF a primit și comenzi din partea unor clienți europeni.
În ianuarie 2024, ZF a unificat diviziile de Tehnologie pentru Siguranță Activă și Tehnologie pentru Șasiuri într-o singură unitate, pentru maximizarea potențialului afacerii cu șasiuri și consolidarea poziției de lider în inovație.
Compania ZF are în România aproximativ 5.000 de angajați în mai multe locații, inclusiv Timișoara. ZF R&D Tech Center Timișoara este parte a companiei din ianuarie 2019, când s-a desprins din divizia de automotive a furnizorului român de servicii de inginerie BeeSpeed. Acesta din urmă lucra pentru Divizia ZF Active Safety Systems (fosta parte a TRW) din 2008.