Publicarea mai multor articole din presa locală, dar și reacția ONG-urilor de mediu au determinat oficialii Direcției Silvice să ia atitudine față de situația creată.
„În ultima perioadă asistăm la o ofensivă, directă sau indirectă, a mass-mediei locale la adresa Direcţiei Silvice Caraş-Severin, fără nici un fel de discernământ, într-o atmosferă îngrijorătoare, de necunoaştere a legislaţiei în domeniu sau de ignorare cu bună ştiinţă a acesteia prin preluarea directă a informaţiilor oferite de diverse organizaţii non-guvernamentale sau persoane neavizate, fără a fi solicitat punctul de vedere al administratorului fondului forestier”, spune Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice din Caraș-Severin.
Potrivit instituției pe care acesta o conduce, în județul Caraş-Severin, din totalul suprafeţei fondului forestier proprietate publică a statului de 324 mii ha, peste 112 mii ha (35%) sunt incluse în cele 4 parcuri din raza judeţului (parcurile naţionale Semenic – Cheile Caraşului, Cheile Nerei – Beuşnița și Domogled – Valea Cernei, respectiv Parcul Natural Porţile de Fier).
Conform descrierii categoriilor de arii naturale protejate prezentate în Ghidul de Aplicare a Managementului pentru Categorii de Arii Protejate al IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), prevederi preluate în OUG nr. 57/2007 (A) privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, pentru parcurile naționale și parcurile naturale, în vederea reglementării activităților care se pot desfășura în suprafața ariei naturale protejate, se stabilește o zonare internă. În acest sens, pentru parcurile naționale și naturale au fost stabilite 4 categorii:
– Zona de Protecție Strictă;
– Zona de Protecție Integrală;
– Zona Tampon;
– Zona de Dezvoltare Durabilă.
În primele două categorii exploatarea resurselor naturale în scop comercial este interzisă (în cazuri excepționale, prin derogare, se permite intervenția pentru înlăturarea unor calamități naturale). În zona tampon și zona de dezvoltare durabilă, activitățile de exploatare a resurselor naturale este permisă. Pentru cele 4 parcuri, suprafața de fond forestier proprietate publică a statului inclusă în zonele de protecție strictă și de protecție integrală este de aproximativ 35 mii ha (11 % din suprafața fondului forestier al județului Caraș-Severin);
Suprafața totală a Parcului Național Semenic-Cheile Carașului este de 36.665 ha, din care fond forestier 30.743 ha. Suprafața fondului forestier proprietate publică a statului este de 30.184 ha (diferența fiind în proprietatea diverselor alte persoane), din care în zona de protecție integrală și zona de protecție strictă – 10.258 ha. Prin urmare, în suprafață de aproximativ 20 mii ha de fond forestier (inclusă în zona tampon) sunt permise lucrările silvice, inclusiv lucrări de exploatare a pădurilor! Lucrările silvice se execută numai în baza amenajamentului silvic, aprobat conform prevederilor legale, cu respectarea restricțiilor suplimentare impuse de faptul ca acestea se realizează într-o arie protejată.
„Având în vedere precizările de la punctele de mai sus, vă informăm că în judeţul Caraş-Severin toate activităţile de exploatare se desfăşoară în temeiul legii, cu amplasarea masei lemnoase destinată exploatării în afara zonelor de protecţie strictă şi/sau de protecţie integrală, neafectând ecosistemele naturale şi diversitatea biologică din zonele de conservare specială, exploatarea arborilor fiind un act de gospodărire a arboretelor, în temeiul normelor din silvicultură“, precizează Stănescu.
Utilizarea fotografiilor cu impact emoţional din parchetele de exploatare autorizate la tăiere (cioate ale arborilor exploataţi legal, noroi, lemn în platformele primare etc.), a titlurilor de domeniul fantasticului, legarea în context, cu rea credinţă, a termenilor ca „defrişare”, „tăiere ilegală”, „pădurari”, „Romsilva”, „direcţia silvică”, „ocolul silvic”, fără a avea certitudinea legăturii dintre aceştia, aduce grave probleme de imagine şi defăimează nedrept corpul silvic, care prin buna gospodărire în judeţul Caraş-Severin a reuşit să conducă arborete până la vârste secular.
Faptul că, deşi instituţiile de control ale statului (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Comisariatul de Regim Silvic și Cinegetic, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraș-Severin ş.a.) au fost sesizate în numeroase rânduri privind „tăieri ilegale” pe suprafaţa parcurilor din judeţ, acțiunile de verificare ale acestora nu au confirmat nerespectarea legii, aplicarea necorespunzătoare a amenajamentelor silvice sau efectuarea de tăieri ilegale, susțin oficialii Direcției.
Pentru a înţelege mai bine termenii utilizaţi, vă redăm definiţia termenului de defrişare aşa cum este redată în Legea nr. 46/2008 – Codul silvic: defrişarea reprezintă acţiunea de înlăturare completă a vegetaţiei forestiere, fără a fi urmată de regenerarea acesteia, incluzând scoaterea si îndepărtarea cioatelor arborilor și arbuştilor, cu schimbarea folosinţei şi/sau a destinaţiei terenului.
„Din cele prezentate mai sus, considerăm că, pentru oricine este de bună credinţă, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva prin Direcţia Silvică Caraş-Severin este un administrator responsabil al fondului forestier, care aplică principiile gestionării durabile a pădurilor, fiind certificată, conform standardelor FSC, pentru management forestier durabil, ca recunoaştere internaţională“, a concluzionat Ștefan Stănescu.
Hai mai ca asta bate campii!Aici arata singur cat sunt de corupte si in complicitate institutiile statului. Cum naiba noi oamenii de rand vedem dealurile chelite si astia zic ca totul este ok????Omul asta nici legea nu o stie!!!
Domnule SANDU, dar dumneavoastra cunoasteti legea? Toti romanii se pricep la fotbal si la politica, insa nu si la silvicultura.
se taie in draci! firmele si oamenii care se ocupa cu exploatarea lemnului cotizeaza la partide in schimbul taierilor fara grija si cap. primarii,deputatii si senatorii judetului pun presiune pe sefii ocoalelor si pe cei de la directie ca sa inchida ochii, ca altfel zboara de la conducere. am vazut taieri la ras in zona de tampon(asa ceva e inadmisibil), ai voie numa rarituri si curatiri, ras nu. vai de judetul asta daca nu se ia masuri de acum.
…pentru cei care se plimba numa pe asfalt…cred ca tine discursu asta :))…sa vb acum si cei care chiar umblam prin judetu asta si care nu santem straini de padure…nu inteleg ce inseamna administrare responsabila…bidoane de ulei si benzina peste tot…cauciucuri de toate felurile si marimile…indivizi care daca treci pe langa o zona in exploatare cu aparatu foto in mana te alearga ca pe caine…zone exploatate corect…:))…doi copaci marcati ciot cu trunchi…10 taiati pe langa…da…chiar cred ca si Caragiale ar fi amuzat de asa poante…