Direcția Silvică Caraș-Severin trage semnalul asupra incendierii vegetației uscate

directia silvica caras severin 3

Atunci când o suprafață este arsă, viața de pe suprafața respectivă este compromisă. Incendierea nu este soluția pentru curățarea vegetației uscate.

Avertismentul este tras de Sorin Bunda, responsabilul cu regenerarea din cadrul Direcției Silvice Caraș-Severin. „Pe aceste suprafețe există viață începând de la microorganisme până la animalele mici precum iepurii sau fazanii. Când suprafața este incendiată, dispare toată această faună”, este mesajul pe care reprezentantul Direcției Silvice îl transmite în contextul Lunii plantării arborilor, eveniment care se desfășoară anual în perioada 15 martie – 15 aprilie.

Anul trecut, vremea ploioasă a protejat suprafețele cu vegetație uscată în fața practicilor utilizate de agricultorii din Caraș-Severin. Anul acesta însă pompierii militari sunt solicitați zilnic să intervină pentru stingerea incendiilor de vegetație, avertizând că focul aprins pe câmp pune în pericol viaţa oamenilor și bunurile lor dar și mediul înconjurător. Mai ales pompierii avertizează că focul în câmp deschis se „arde” la buzunar cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, respectiv de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice. De asemenea, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează fermierii că cei care folosesc asemenea practici riscă reducerea plăţilor sau excluderea de la plată a uneia sau a mai multor scheme de sprijin pentru unul sau mai mulți ani.

În acest context, recent prefectul Ioan Dragomir a solicitat instituţiilor abilitate să intensifice comunicarea şi să colaboreze mai eficient pentru informarea cetăţenilor şi pentru sancţionarea celor care încalcă prevederile legale. Pentru că focul aprins pe câmp nu este soluția pentru a-l curăța de buruieni

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/