Direcția Silvică a județului Caraș-Severin, cu ochii pe incendiile de vegetație

La începutul primăverii, proprietarii de terenuri limitrofe cu pădurile obișnuiesc să își igienizeze zonele agricole prin incendierea miriștilor, dar se constată și o intensificare a turismul și a drumețiilor în natură, crescând astfel riscurile producerii unor incendii, care se pot extinde rapid și la păduri.

Cele mai multe incendii de pădure produse în ultimii ani au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat în terenurile agricole, pășuni, fânețe și miriști situate lângă păduri. Astfel, numai în anul 2020, în suprafața fondului forestier administrat de Direcția Silvică Caraș-Severin, s-au înregistrat un număr de 30 de incendii de pădure, toate acestea provenind din terenurile/fânețele/pășunile incendiate de proprietarii acestora cu scopul de a le curăța de resturile vegetale, incendii care ulterior au fost lăsate nesupravegheate. La stingerea acestor incendii au participat 532 de persoane, din care: 300 personal silvic, 125 pompieri militari, 3 polițiști și 104 cetățeni voluntari.

În urma acestor incendieri necontrolate a fost afectată o suprafață totală de 158 ha (din care 0,7 ha plantații), reprezentând litieră și subarboret ars, precum și un număr de 3.500 puieți forestieri, plantați în anii anteriori.

Direcția Silvică Caraș-Severin susține că va intensifica acțiunile specifice prin aplicarea de măsuri cu rolul de a preveni declanșarea incendiilor în suprafețele cu pădure, dar și de intervenție în cazul izbucnirii unui incendiu de pădure, colaborând permanent cu autoritățile care au responsabilități în aplicarea prevederilor legale de prevenire si de stingere a incendiilor.

„Pentru siguranța pădurii, care este a noastră, a tuturor, rugăm proprietarii terenurilor agricole limitrofe fondului forestier si turiștii care aleg să petreacă timpul liber în natură, să ia măsuri preventive, să nu lase focul nesupravegheat si să urmeze toate instrucțiunile specialiștilor pentru a evita declanșarea incendiilor de pădure. Putem preveni un incendiu daca suntem responsabili si daca ne asiguram că, la plecare, locul rămâne curat și focul este stins complet”, transmit reprezentanții Direcției Silvice Caraș-Severin.